Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin dört bir yanından tarihi yarımadayı ziyarete gelenlerin uğrak yerlerinden olan "Bayraklı Baba Türbesi", ziyaretçilerin astığı yüzlerce Türk bayrağıyla ilgi çekiyor.
Tarihi Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezen ziyaretçiler, Gelibolu ilçesi Hamzakoy bölgesinde bulunan ''Bayraklı Baba Türbesi''ne uğrayıp dua ediyor.
Gelen her ziyaretçinin Türk bayrağı astığı türbe, özellikle hafta sonları Türkiye'nin değişik bölgelerinden çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Türbe, çevresi ve tavanındaki demirlere uç uca eklenerek asılan yüzlerce Türk bayrağıyla, kırmızı-beyaz görüntüsüyle dikkati çekiyor.
Asıl adı Karacabey olan Bayraklı Baba ile ilgili iki rivayet şöyle;
"Osmanlı'nın ilk yıllarında orduda bayraktarlık yapan Karacabey, Bizans ile yapılan bir savaşta esir düşeceğini anlaşınca bayrağın düşman eline geçmemesi için 'namus' olarak gördüğü bayrağı küçük parçalara böler ve yutar. Ancak kısa bir süre sonra durum Türk askerlerinin lehine döner ve Karacabey arkadaşları tarafından kurtarılır. Karacabey'e arkadaşları ve komutanları sancağı ne yaptığını sorar. Karacabey, düşmana vermemek için parçalara ayırarak yuttuğunu söyler fakat kimseyi inandıramaz. Karacabey, yalan söylemediğini ispatlamak için midesini parçalar ve karnındaki bayrağın ortaya çıkmasını sağlar. Midesini kesmeden, yani ölmeden önce ise 'Benim yerim burasıdır. Beni buraya gömün ve üzerimi bayraksız bırakmayın.' diye vasiyet ettiğine inanılır."
Diğer rivayete göre ise Karacabey'in Bizans ile yapılan bir savaşta şehit düşmeden önce "Beni çok sevdiğim Gelibolu'ya gömün ve üzerimi bayraksız bırakmayın." vasiyeti üzerine burasının türbeye dönüştüğüdür.
"Bayraklı Baba Türbesi" etkileyici hikayesiyle ilgi görüyor
Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Bayraklı Baba Türbesi, Gelibolu,