Külde pişen ekmeklerin kültür tarihimizde belirli bir yeri vardır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkler Anadolu’da da bütün konuklarını doyurmaya yetecek büyüklükte “Büyük Şölen Kömeçleri” yapmaya devam etmişlerdir.
Bileki (Pileki) Mısır Ekmeği Karadenizlilerin buğdaydan daha çok tercih ettiği bir ekmek çeşididir.Özellikle kaymak, yoğurt ve lahana ile birlikte tüketilen bu ekmek çeşidi, fırında, tavada ve külde pişirilir. Bu ekmeğin en eski pişirilme çeşidi adını bir toprak kaptan alır.
Pileki (Bileki) adı verilen bu kap ateş üzerinde kızdırılır, ekmek hamuru içine döküldükten sonra üzeri saç ve köz ile kapatılır. Karadeniz yaylalarında oldukça yaygın olarak olarak tercih edilen bu pişirme biçiminde pilekinin üzerine lezzetine lezzeü katmak için lahana yaprakları da konulur.
Ordu'da bileki taşına dökülen hamurun sacla kapatılıp közle pişirilmesiyle yapılan ekmek, asırlardır sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor - Gurbetçilerin de özlem duyduğu lezzet, pişirilme yöntemi sayesinde yörede "bileki ekmeği" ve "bayatlamayan ekmek" olarak biliniyor.
Ordulu kadınların özel tarif ve yöntemle közle pişirdiği ekmek, asırlardır sofralardaki yerini alıyor. Kumru ilçesinde yaklaşık 300 senelik gelenek olan ekmek, yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Bileki taşı içerisinde ve közle pişirilen ekmek, raf ömrünün uzun olması nedeniyle de "bayatlamayan ekmek" olarak adlandırılıyor.
Mısır unu, tuz ve su karışımından elde edilen hamur, özel bileki taşına dökülüyor. Lezzetini artırması ve lekelenmemesi için hamur karalahana ile örtülürken, onun üzerine ise sac koyuluyor. Sacın üzerine odun ateşinden oluşturulan köz konulduktan sonra hamur, yaklaşık bir saat pişiriliyor.
Karadeniz yaylalarında oldukça yaygın olarak olarak tercih edilen bu pişirme biçiminde pilekinin üzerine lezzetine lezzet katmak için lahana yaprakları konulur.
Karadeniz bölgesinde buğdaydan daha çok tercih edilen mısır ekmeğinin tadına doyum olmuyor.
Pileki Ekmeği Kuşaktan Kuşağa Aktarılıyor
Anahtar Kelimeler: Pileki, mısır ekmeği, Karadeniz, Geleneksel ekmekler,