19 Haziran 2018 10:09
Kazakistan'ın başkenti Astana'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Büyük Bozkır" Sosyal Bilimler Forumu'nda Altayistik, Türkoloji, Mongolistik Birliğinin kurulması kararı alındı.
Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) tarafından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in "Geleceğe Yöneliş: Manevi Yenilenme" projesi ve Astana'nın başkent ilan edilişinin 20. yıl dönümüne ithafen düzenlenen forumun açılış törenine Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Sekreteri Gülşara Abdıkalikova, Türkiye Cumhurbaşkanı Danışmanı Aygün Attar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Sultan Rayev, Türk Konseyi Kurucu Genel Sekreteri Halil Akıncı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman ve TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali'nin yanı sıra Azerbaycan, Çin, Kırgızistan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Polonya, Rusya, Almanya, Tacikistan ve Türkiye'den 250 civarında bilim adamı katıldı.
Kazakistan Devlet Sekreteri Abdıkalikova, forumun açılışında yaptığı konuşmada, forumun Türk dünyası bilim adamları arasında fikir alışverişinin sağlanması açısından önemini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in başlattığı "Manevi Yenilenme" projesinin bütün Türk dünyası için önemli olduğunun altını çizen Abdıkalikova, her milletin başarılı olması için tarihini bilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Abdıkalikova, totaliter rejimden kurtulan Türk devletlerinin manevi gelişime önem verdiğine dikkati çekerek "Manevi yenilenme, insan kaynaklarına önem vermekle başlar. Dolayısıyla Türk dünyasının rekabet gücünü artırmaya önem vermeliyiz." dedi.
"Türk dünyası bilim adamlarının birleşme zamanı geldi"
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Rayev de forumun Türk dünyasının önemli konularının tartışıldığı bir platform haline geldiğini belirtti.
Bugüne kadar Türk bilim adamlarının ayrı ayrı çalıştığına dikkati çeken Rayev, "Şimdi onları birleşme zamanı geldi. Bilimsel entegrasyon için çalışmalar yapılıyor. Türk devletlerinin tarihleri senkronize edilmeli." ifadelerini kullandı.
Rayev, daha sonra Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un kutlama mesajını okudu.
Ceenbekov, mesajında, aynı kültür ve kökene sahip Türk dünyası bilim adamlarının araştırmalarını canlandıran, onların koordinasyon ve entegrasyonunu sağlayan TWESCO'nun faaliyetlerini desteklediğini vurguladı.
"Forum, yeni stratejik iş birliği kapılarını açıyor"
Cumhurbaşkanı Danışmanı Aygün Attar, Türkiye'nin Avrasya coğrafyasına önem verdiğinin altını çizerek şöyle konuştu:
"Son dönemlerde Türkiye'nin Rusya ile iyi ilişkiler tesis etmesi, İran ile dış politikada iş birliği içerisinde olması, daha ötesine baktığımız zaman Çin ile stratejik hamlelerin olabileceğine dair devlet yetkililerin açıklamaları, bize ata yurdumuz olan bu coğrafyaların bin yılların ötesinde sunduğu doğal bir stratejik ortaklığı sunuyor. Onun için sosyal bilimler alanında varlık gösteren bu forum Türk devletlerine yeni stratejik iş birliği kapılarını açmaktadır."
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Astana Temsilcisi Abdulhamit Avşar da basına yaptığı açıklamada, forumda bilim adamlarının çeşitli alanlarda birikimlerini paylaştıklarını kaydetti.
Altayistik, Türkoloji, Mongolistik Birliği kurulacak
Forum çerçevesinde TWESCO, Türk Dil Kurumu, Moğolistan Bilimler Akademisi ve Rusya Türkoloji Komitesi arasında Altayistik, Türkoloji, Mongolistik Birliğinin kurulmasına ilişkin belge imzalandı.
Anlaşma, "Altayistik, Türkoloji, Mongolistik" dergisinin yayınlanmasını ve "Altayistik, Türkoloji, Mongolistik" portalının kullanıma açılmasını öngörülüyor.
Kaynak: A.A
Anahtar Kelimeler: 3."Büyük Bozkır" Sosyal Bilimler Forumu, Kazakistan, Astana,