39-rusya-ve-ukrayna-ile-iliskilerimizi-gelistirme-gayretindeyiz-39

'Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerimizi geliştirme gayretindeyiz'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin Rusya, Ukrayna ve tüm komşularıyla ilişkilerini geliştirme gayreti içinde olduğunu söyledi.

14 Eylül 2014 13:54

Bakan Yılmaz, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bu yıl 11'incisi düzenlenen "Yalta Avrupa Stratejisi Yıllık Toplantısı''nda, Avrupa Birliği'ne (AB) aday ve Rusya ile karşılıklı devam eden ilişkilere sahip Türkiye'yi böyle bir toplantıda temsil etmenin önemini vurguladı.


Amaç ve örtüşen görüşleri doğrultusunda stratejik bir ortaklığa sahip olan Türkiye ve Ukrayna'nın genişleyen Avrasya'nın merkez üssü olarak tanımlanabilecek jeostratejik açıdan önemli bölgelerde yer aldığını dile getiren Yılmaz, bu durumun bazen nimet bazen de üzücü sonuçlara neden olan bir zorluk oluşturduğunu kaydetti.

Coğrafi açıdan önemli bir bölgeye ortaya çıkan olayların sadece burada yaşayanlara bağlı olmadığını, bölgedeki ülkelerin nüfus yapısının karışıklığı, geçmişte yaşananlarla da ilişkili olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Türkiye'nin Ukrayna'nın yaşadığı zorlukları bildiğini ve anladığını ifade etti.

Ukrayna'daki siyasi krize değinen Bakan Yılmaz, ''Bizim durduğumuz yerden, bütünleşme hedefimizin devam ettiği AB ve bizim önemli bir komşumuz olan Rusya ile aynı zamanda anlamlı bir işbirliğine sahip olmanın mümkün olduğunu güvenle söyleyebiliriz. Bu sadece olasılık değil, bir gereklilik. Açık olarak, Ukrayna'nın geleceğiyle ilgili nihai seçim kararı Ukraynalılara aittir. Herkesin buna saygı duyması gerekir'' diye konuştu.

Ukrayna gibi Türkiye'nin de jeostratejik açıdan eşsiz bir lokasyona sahip olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, Türkiye'nin de çeşitli zamanlarda komşularıyla ilişkilerinde zor zamanlar yaşadığını, bu durumu değiştirmek için ilk olarak kendine güven ilkesinden hareket ederek komşularla ortak çıkar ve değerler temelinde bölgesel ortaklıklar inşa ettiklerini, bu politikanın istikrar ve zenginlik yarattığını kaydetti. 

Ukrayna'nın ekonomik durumunda da ciddi bir takım sıkıntılar olduğunu dile getiren Yılmaz,  şöyle devam etti:

''AB ile ilişkileri belli bir yere gelmiş durumda. Bir taraftan da önümüzde seçimler var. Türkiye olarak bu konularla genel perspektifimizi düşüncelerimizi burada ifade etme imkanı bulduk. Türkiye gerçekten bu anlamda örnek alınacak ülkelerden bir tanesi. Bir taraftan AB ile ilişkilerimiz var, Gümrük Birliğimiz var. Tam üyelik müzakereleri yapıyoruz. Ama bir taraftan da komşularımızla ticaretimizi geliştiriyoruz. Rusya, Ukrayna ve bütün komşularımızla aslında ilişkilerimizi geliştirmeye gayret ediyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ilişkiler geliştiriyoruz.  Türkiye olarak şu mesajı verdik doğrusu. AB ile ekonomik ilişkiler diğerlerini dışlamamalı. Diğer bölgelerle de geliştireceğiniz ekonomik ilişkiler tam aksine tamamlayıcı mahiyette.  Bu AB için de iyi. Bu çerçevede Ukrayna'nın da aslında Rusya ile ekonomik ilişkilerini geliştirmesi hem iki ülke için faydalı hem Avrupa için faydalı diye düşünüyoruz. Ama bir taraftan da bugün yaşanan siyasi ortamdan dolayı tabii bu durumu görmek pek mümkün olmuyor.'' 

Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana

Toplantının ardından Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğini ziyaret eden Bakan Yılmaz, Kırım Tatarları liderlerinden ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu ile görüştü.

Türkiye-AB ilişkileri hakkında da bilgi veren Yılmaz, AB üyelik süreci kapsamında yıllardır yakın ilişkilerin olduğu birlik üyesi ülkelerle  derin ekonomik ve siyası bağların bulunduğuna işaret etti.

Görüşmenin ardından Bakan Yılmaz, Ukrayna'nın zor bir dönemden geçtiğini, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı bir şekilde ilhakının gerçekleştiğini anımsattı.

Kırım Tatarları konusunda çok hassas olduklarını, temaslarda bu sorunun barışçıl ve diplomatik bir şekilde çözülmesi yönündeki görüşlerini ifade ettiklerini dile getiren Yılmaz, Ukrayna'nın birliğinden ve toprak bütünlüğünden yana olduklarını açık şekilde ifade ettiklerini kaydetti.

Bakan Yılmaz, şunları aktardı: 

''Diğer yandan Türkiye olarak kendi özgün pozisyonumuz var.  Diğer Avrupa ülkeleri gibi AB'ye tam üye olmadığımız için onlarla aynı pozisyonda değiliz. Bulunduğumuz jeo-stratejik pozisyon da bizim farklı bir yaklaşım geliştirmemizi gerekli kılıyor. Biz bütün taraflarla ilişkilerimizi en iyi şekilde sürdürmeye gayret ediyoruz. Hem AB üyelik müzakereleri yapan, Ukrayna ile stratejik ortaklığı olan, Rusya ile aynı şekilde çok iyi ilişkileri olan bir ülke olarak bu sürece yapıcı bir şekilde katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da tabii Kırım Tatarlarının hakkını hukukunu korumak için elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz.''

Anahtar Kelimeler: rusya, ukrayna, türkiye, cevdet yılmaz, yalta,

Diğer Haberler