ahiska-turklerinin-vatana-donus-mucadelesi-devam-ediyor

Ahıska Türklerinin 'vatana dönüş' mücadelesi devam ediyor

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar: Dönüş süreci çok yavaş ve türlü engellerle dolu.

17 Ekim 2017 12:37

Sovyetler Birliği Lideri Joseph Stalin tarafından anavatanlarından sürülen Ahıska Türklerinin vatanları Gürcistan’a geri dönüşü için uluslararası toplum nezdinde çalışmalar devam ediyor.

Avrupa Konseyi üyeliği sırasında Sovyetler Birliği döneminde bir gecede yurtlarından sürgün edilen 126 bin Ahıska Türkü’nün geri dönüşünü taahhüt eden Gürcistan, şimdiye kadar bu sözünü yerine getirmedi.

AA muhabirine Ahıska Türklerinin vatana geri dönüş mücadelesi ve bu konuda yapılan çalışmaları anlatan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, dönüş sürecinin çok yavaş ve türlü engellerle dolu olduğunu söyledi.

Geçen hafta düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sonbahar Dönemi Genel Kurulu çalışmaları sırasında Strazburg’da temaslarda bulunduklarını aktaran Özkoşar, "Sürgünden sonra geri dönmesine izin verilmeyen ve Sovyetler Birliği’nde kimliğinde Türk ifadesi bulunan tek halk olan Ahıska Türklerinin dönüş mücadelesi devam ediyor, vatanı kazanana dek de devam edecek." dedi.

2010 yılında dünyada 9 ülkeye yayılmış olan Ahıska Türkleri’nin bir çatı altında toplanması ile oluşturulan DATÜB’ün Avrupa Konseyinde verdiği dönüş mücadelesini sürdürdüğünü belirten Özkoşar, şöyle devam etti:

"Gürcistan 1996 yılında Avrupa Konseyine üyelik için başvuruda bulundu. Avrupa Konseyi 3 yıl Gürcistan’ı izlemeye aldıktan sonra 1999’da üyeliğe kabul etti. Ancak ön koşul olarak da Ahıska Türklerinin yurtlarına dönüşünü şart koştu. Böylece Gürcistan, uluslararası kamuoyuna Ahıska Türkleri’nin vatanlarına dönüşünü taahhüt etti. Sürecin 2 yıl içinde başlaması ve 10 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyordu.

Gürcistan bu konuda ayak sürüdü, süreci uzatarak oyalama taktiği uyguladı. Ancak Avrupa Konseyi baskısı ile 2007 yılında, '1940’lı yıllarda yurtlarından edilmiş toplumların geri dönüşü' adı altında bir kanun çıkardı. Bu kanuna göre müracaatlar alınmaya başlandı. 9 ayrı ülkeye dağılan Ahıskalılar, 2009 yılı sonuna kadar çoğunluk Azerbaycan’dan olmak üzere 13 bin 200 kadar aile Ahıska’ya dönmek için müracaatta bulundu. Bu dosyalardan sadece 5 bin 841’ini kabul eden Gürcistan yönetimi, uluslararası kamuoyuna karşı çalışıyormuş gibi görünerek yine uzattıkça uzattı."

- Sessizce yaşanan üç sürgün

1944’teki sürgün sırasında 17 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 1989’da Özbekistan’da meydana gelen ve 'Fergana Olayları' olarak bilinen saldırılarda da yüzlerce Ahıska Türkünün öldüğünü hatırlatan Özkoşar, "Böylece ikinci bir sürgün daha yaşamış oldu Ahıska Türkleri. Rusya Federasyonu tarafından Krosnodar, Rostov bölgelerine yerleştirilen Ahıskalılara 2004 yılına gelindiğinde yerel yönetimlerin diretmesi karşısında kimlik verilmediği için vatansız kaldılar. Avrupa Konseyi vatana dönmeleri için Gürcistan’a baskı uygulayınca birden gizli eller devreye girdi. Moon tarikatı ve onun işbirlikçileri aracılığı ile 16 bin Ahıska Türkü Amerika’ya götürüldü. Böylece sessizce 3. bir sürgün daha yaşanmış oldu." ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyinde yürütülen çalışmalar ve Konsey’in Gürcistan yönetimine baskıları sonucunda bir komisyon kurularak dosyaların hızlandırılması sağlandığını kaydeden Özkoşar, "Bundan sonra yaklaşık 2 bin kadar kişiye yurda dönüş statüsü verdiler. 2015 yılı itibari ile de 494 kişiye de geldikleri ülke vatandaşlığından feragat etme şartı ile vatandaşlık verdiler. Yaklaşık iki yıldır hiçbir adım atmayan Gürcistan yönetimi, bu defa DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ile Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar’a ülkeye giriş yasağı getirdi." dedi.

- AKPM temasları

Geçen hafta Avrupa Konseyinde önemli görüşmeler yapıldığını belirten Özkoşar, Genel Sekreterlik, İnsan Hakları Komiseri, AKPM Başkanlığı ve Parlamentonun Gürcistan raportörleriyle sıkı bir görüşme trafiğinin gerçekleştiğini kaydetti.

Özkoşar şunları söyledi:

"Bu görüşmeler oldukça başarılı ve verimli geçti. DATÜB olarak vatana dönüş konusundaki ısrarımızı bir kez daha ilgililere anlatma fırsatımız oldu. Burada oluşan ortak düşünce, bu konuda ciddi bir çalışma ortaya koymamız ve ortak çalışma yürütmemiz gerektiği yönündeydi.
Bizim davamızla ilgili tüm komisyon üyeleri ile görüşme fırsatını buldum. Hepsine ayrı ayrı vatana dönüş konusunda yaşadığımız problemlerimizi anlattım. En önemlisi, Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi İşler Direktörü Alexandre Guessel ile yaptığımız görüşme, oldukça verimli geçti. Bu konuda bize destek vereceklerini ve Ocak ayında yapılacak olan AKPM Kış Dönemi Genel Kurulu marjında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jangland ile bir toplantı ayarlanacağı sözünü aldık."

Avrupa Konseyi Denetim Komisyonunda görevli Gürcistan raportörleri Titus Corlatean ve Kerstin Lundgren ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Özkoşar, "Burada en önemli görüşmemiz komisyonda görevli Genel Sekreter Bas Klein ile olmuştur. 17 Haziran’da Gürcistan üzerine ara bir rapor yayımladılar. Raporda bizim için ayrı bir başlık açarak 4 maddede Ahıska Türklerinin vatana dönüşünden bahsedildi. Bu maddelerin dördü de bizim için çok olumlu. Sadece 33. maddede ‘Gürcistan yetkililerinin bu konudaki angajmanları takdir edilebilir’ şeklinde yer alan ifadeye itiraz ediyoruz. Bu cümlenin önümüzdeki dönemde yayımlanacak olan asıl raporda değiştirilmesini talep ettik onun değişmesi için uğraşacağım." ifadesini kullandı.

 

Diğer Haberler