17 Mayıs 2022 15:45
Almatı şehri her zaman büyük kırmızı elma ile anılır.
Zira “Alma” (elma) ve “Ata” sözünden oluşan şehrin adı “Elmaların atası” anlamına gelir.
Almatı’nın Tanrı Dağları eteklerinde ve civar ormanlarda yetiştirilen ve “aport” diye adlandırılan özel elma türü şehrin adeta lezzet sembollerinden biri.
Almatı'nın birçok yerinde Aport elmasını temsil eden heykelcikler, hediyelik eşyalar bulunuyor. Ayrıca Aport ismini birçok sokak isimlerinde, büyük alışveriş merkezlerinde görmek mümkün.
Aport elmasının tarihi
Aport, 1865 yılında Voronej'den bir göçmen Igor Redko tarafından Almatı'ya getirildi.
Voronej’ın topraklarında kök salamayan bu elma türü Almatı'nın etrafında 900 ila 1200 metre yükseklikte hızla büyüdü.
Bir meyvenin ağırlığı 500 grama ulaşabiliyor.
Zamanında Almatı'nın büyük kırmızı elmaları, Sovyetler Birliği'nin değerli gıdalarından biri haline gelmiş, Kremlin'de akşam yemeklerinin vazgeçilmezlerinden birisi olmuştur.
Yetiştirilme zamanı
Aport elması genellikle Eylül ayı ortasında olgunlaşıyor ve meyveler Ocak ayının ortasına veya Şubat ayının başına kadar saklanabiliyor.
Bölgeni toprak koşulları ve iklim nedeniyle, bu meyveler büyük boyutlara kadar ulaşabiliyor ve eşsiz tadına erişiyor. Aport, ayrıca kurutularak da tüketilen lezzetli meyvelerin başında geliyor.