25 Mayıs 2017 12:48
“AK ŞEHERİM AŞKABAT” Sergisi Üzerine…
Ata yurdu Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat…Yalnız Aşkabat değil, aslında bu toprakların tümü ata yurdu ve her taşı Türkistan…
Aşkabat’a 3-4 saat mesafede, tarihi İpekyolu üzerindeki Merv şehri Türk-İslam tarihinde çok önemli bir merkez. Hazreti Türkistan lakaplı ilk Türk mutasavvıflarından Ahmet Yesevi’ nin hocası, islam bilgini, aşk adamı Yusuf Hemedani bu diyardan. Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın oğlu Sultan Sencer bu topraklarda… Az ötede, komşu Özbekistan sınırları içindeki Buhara, Semerkant; döneminin en önemli bilim ve kültür merkezi. Anadolu’da Yunus Emre var, burada Mahdumkulu Firaki… Çukurova’dan Karacaoğlan ses vermiş, Sivas’ın Sivrialan köyünde Aşık Veysel vurmuş sazının teline; buradaki Ürgenç kasabasının Garamazı köyünden de Türkmen şair Andalip seslenmiş Türkmen halkına… Anadolu’daki Köroğlu Destanı gibi, Türkmenistan’da da bir Köroğlu Destanı var.
Anadolu’ya baktığınızda bir yanında Atavatan duyulur, Türkistan görülür adeta; dilinde, kültüründe, Yunus’unda, Karacaoğlan’da; düğün – derneğinde, kilimin renginde, halısının deseninde. Ata yurdu Türkistan’tan’a baktığınızda da bir köşesinde Anadolu ateşi parlar; aşında - ekmeğinde, şiirinde - şairinde, toyunda – bayramında; ozanların sazında, aşıkların sözünde ve aşkındaki ateşin korunda.
Belli ki bu diyarda da birileri aşk ateşi ile yanmış, kor olmuş Anadolu topraklarındaki gibi… Belki de bu yüzden “aşkın şehri” denilmiş Aşkabat kentine.
Aşkın şehri Aşkabat şimdilerde “Ak Şehir” olarak anılıyor. Son yıllarda şehrin her yanında açılan geniş yolların iki yakasında inşa edilen yapıların ve kamu idaresi binalarının tamamı beyaz mermerle kaplı bu kentte… Bu yönüyle, yani “dünya kentleri arasında, kent içindeki binaların çoğunun beyaz mermer kaplı olması” dolayısıyla 2013 yılında Guinnes rekorlar kitabına girmiş Aşkabat. O zamandan beri de artık “ak şeher” olarak anılıyor payitaht.
Eski binalar da bu şekilde düzenleniyor Aşkabat’ta… Beyaz, mermer türevi malzeme ile kaplanıyor şehirdeki eski yapılar. Geceleri yanan renklendirilmiş ışıklar ve kamuya ait binaların gönderindeki yeşil zeminli Türkmen bayrakları olmasa beyaz dışında renk göremeyeceğiniz, ağaçların üzerine konanlar orada durmasa kış aylarında kar yağdığını fark edemeyeceğiniz kadar ak bir şehir Aşkabat… Kent içinde gezdiğinizde “ak şeherim Aşgabat” sloganları da göze çarpıyor zaten.
Her yıl Aşkabat’ta “Uluslararası Ak Şeherim Aşkabat” sergisi yapılıyor ve kent bütün yönleriyle tanıtılıyor. Bu yıl açılan sergide ağırlıkla kentin yeni şehir planı, beyaz mermer kaplı binaları, Aşkabat’ın ve Türkmen halkının yaşam biçimini yansıtan kültür ögeleri ziyaretçilere yansıtılıyor. Serginin bu yılki ana temalarından biri de, 5.Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatı Oyunları organizasyonu… Aşkabat, bu organizasyona ev sahipliği yapacak olmayı çok önemsiyor ve ülkede yapılan her etkinlikte, organizasyon için inşa edilen olimpiyat tesisleri de tanıtılıyor.. Bir Türk şirketi tarafından inşa edilen ve içinde olimpiyat stadı ile birlikte çok sayıda spor tesisi ve sosyal alanı barındıran spor kompleksinin tüm yapıları da beyaz mermerle kaplı.
Türkmenistan yönetimi, geniş caddeler ve yaya yollarına sahip beyaz mermerle kaplı bu kenti; uyguladıkları kent planı ve buna bağlı yan projelerle ve tabii ki sadeliğin simgesi beyaz rengiyle, dünyanın en güzel ve konforlu kentlerinden biri yapmayı amaçlıyor. (TRT Türkmenistan Temsilciliği )
Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aşgabat, Akşeher, Merv, Türkistan, Kültür, Türk Kültürü, Karacaoğlan, Sultan Sencer, Ahmet Yesevi, Mahdumkulu Firaki, Guiness Rekorlar Kitabı, Köroğlu, Uluslararası Ak Şeherim Aşkabat Sergisi, 5.Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatı Oyunları,