25 Nisan 2015 08:27
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi önünde cuma namazı sonrasında toplanan bir grup, ellerinde Türk ve Bosna Hersek bayraklarıyla tarihi Başçarşısı'daki Sebil'e yürüdüler.
"Olmayan soykırımı var ettirmeyin", "Soykırım yoktur, Çanakkale vardır", "Never forget Hocalı", "Onbeşliler 100 yıldır vatan savunmasında" dövizlerini taşıyan grup, Ermeni iddialarının doğru olmadığı yönünde çeşitli slogan attılar.
Saraybosna'da okuyan Türk, Azerbaycan, Bosna Hersek'li öğrencilerin yanı sıra Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, diğer dernek üyeleri ile Bosna Hersek'li vatandaşlar katıldı.
Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Dernek Başkanı Subaşiç, burada yaptığı açıklamada, 100 yıl önce yaşanan bir olay hakkında bugün konuşmak utanç verici bir durum olduğunu söyledi.
Türklere de ''katliamların'' yapıldığını belirten Subaşiç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu olaylara ilişkin konuşulması yerine, Bosna Hersek'te yaşanan soykırımda Müslümanlara yapılanlar hakkında konuşulmalı. Bu Müslümanlar'a karşı yapılan bir şeydir. Benim kocam ve oğlum sadece Müslüman oldukları için öldürüldü. Dünya bunu kınamak yerine, Birleşmiş Milletler güvencesi altında 10 binden fazla insanın öldürülmesine yardım etti" dedi.
Öğrenciler adına konuşan Furkan Akçakıl da Batılı ülkelerin her zamanki gibi iki yüzlü davrandığını söyledi.
"Tarihte yaşanan bir trajediyi kendi siyasi hesapları için istismar ediyorlar'' diyen Akçakıl, ''Kendi tarihlerinde başta Afrika, Amerika ve Orta Doğu olmak üzere birçok bölgede katliam politikası yürütenler, kendi tarihleriyle yüzleşmeliler. Ama bu ülkeler şimdilerde Türkiye'yi suçlama yarışına girdiler" ifadesini kullandı.
Çanakkale Türküsü'nü söyleyen grup, daha sonra sessizce dağıldı.
Üsküp'te "Bu yalana hep beraber dur diyelim" protestosu
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına tepki gösteren bir diğer Balkan ülkesi ise Makedonya'ydı. Başkent Üsküp'teki tarihi Murat Paşa Camisi önünde cuma namazının ardından toplanan grup, "Bu yalana hep berabere dur diyelim" çağrısında bulundu.
Türk, Arnavut ve Boşnaklar'dan oluşan grup, ellerindeki Türkiye, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Makedonya bayraklarıyla kent merkezine kadar yürüdü.
Burada grup adına Türkçe, Arnavutça ve Makedonca bildiri okuyan Kazım Zeynullah, "Dünyada savaşın, gözyaşının, kanın oluk oluk aktığı bir dönemde başta Avrupa Parlamentosu'nun, Papa’nın ve diğer devletlerin sözde 'Ermeni soykırımını' tanımasını kınıyor ve protesto ediyoruz. Her dinden, her kimlikten, her ırktan binlerce insan hayatını kaybetti ama Papa’nın mesajında da görüldüğü gibi sadece belli bir dini ve etnik kimliğe mensup olanlar anılıyor. Bu bile ayrımcı, ırkçı, islam karşıtı tutumun göstergesidir" diye konuştu.
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının ''yalan'' olduğuna dair dövizler taşıyan grup, "Dik dur Türkiye, Balkanlar seninle" sloganlar atarak tekbir getirdiler.
Prizren'de "Ermeni soykırımı tarihsel bir yalandır" protestosu
Kosova'da da sözde Ermeni soykırımı iddialarına tepki gösterisi düzenlendi. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Prizren'de Cuma namazının ardından Şadırvan Meydan'ında toplanan grup, "Ermeni soykırımı tarihsel bir yalandır", "Seni seviyoruz Türkiye" dövizleri taşıdılar.
Türkiye ve Kosova bayrakları taşıyan grup, Sinan Paşa Camisi'nden Şadırvan Meydanına kadar yürüyerek, "Ermeni soykırımı tarihsel bir yalandır", "Biz tek bir ümmetiz", "Kosova, 100 yıl önce Çanakkale'deydi, bugün de Çanakkale'de Türkiye ile birlikte", "Seninleyiz Türkiye" "Seni seviyoruz Türkiye" sloganları attı.
Destek yürüyüşüne, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar ve Prizren Müftüsü Lütfü Balık da katıldı
Arnavutluk'taki protestolar
Elbasan, Tiran ve İşkodra kentlerinde de Ermeni iddialarına tepki gösteren Arnavutlar, evlerine ve işyerlerine Türkiye ve Arnavutluk bayrakları astı.
Karadağ genelindeki camilerde "Çanakkale Savaşları'' mesajı
Karadağ'daki camilerde ise bugün cuma namazının ardından, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla mesaj okundu.
Karadağ Reis-ul Uleması Rifat Feyziç, konuya ilişkini AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün dünyadaki tüm insanların en büyük ihtiyacının barış ve huzur olduğunu söyledi.
Çanakkale Savaşı'na Karadağlıların da katıldığını aktaran Feyziç, büyük bir savaş ve mücadelenin ardından, kendi topraklarını koruyan insanların bugün barıştan bahsettiklerini söyledi.
Feyziç, dünya liderlerinin Çanakkale Savaşı'nın yıl dönümü dolayısıyla barış mesajı yayımladığını belirterek, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç'in de Çanakkale'deki törenlere katıldığını vurguladı.
Anahtar Kelimeler: bosna hersek, soykırım, ermeniler,