04 Ocak 2022 17:32
Ülkede 1984 yılında düzenlenen Kış Olimpiyat Oyunları için yapılan tesisler, modernize edilerek turistlerin kullanımına sunuluyor.
Bölge, tesis civarında yapılan yeni otel ve konaklama alanları, toplam uzunluğu 40 kilometreyi bulan kayak pistleri ve uygun maliyetiyle komşu ülkelerden kayakseverlerin ilgisini çekiyor.
İstanbul'dan yaklaşık 1,5 saatlik uçuşla ulaşılabilen Saraybosna, kış turizmini seven Türklerin ilgisini daha fazla çekmeyi hedefliyor.
1984 Kış Olimpiyatları'nın ev sahibi
Saraybosna Kantonu'ndaki tesisler, 1984 yılında düzenlenen Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yaptı.
Bjelasnica, İgman ve Trebevic dağlarındaki tesisler, oyunlardan sonra kış turizmi için değerlendiriliyor. Yenilenen ve geliştirilen tesisler, Avrupa'nın birçok yerinden gelen turistlere keyifli bir tatil imkanı sunuyor.
Yarış kızağı pisti ayağa kaldırılacak
1984 Saraybosna Kış Olimpiyatları sırasında kullanılan yarış kızağı pisti, 1992'de başlayan savaş nedeniyle atıl durumda kaldı.
Trebevic Dağı'ndaki dünyanın en dik ve en hızlısı olarak bilinen pist, şimdilerde grafiti yapan gençler ve doğa yürüyüşü yapanların ilgi odağı durumunda.
Hem karayolu hem de Saraybosna'nın merkezindeki teleferik ile kolayca ulaşılan pistin, yeniden işler duruma getirilerek turizmin hizmetine sunulması için çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Savaşın izleri
Saraybosna, 1992 ile 1995 arasında yaşanan ve büyük bir Boşnak soykırımına sahne olan savaşın izlerini taşıyor.
Başkentin merkezinde ve civarında birçok binada kurşun izleri, kötü hatıraları canlı tutma adına hala korunuyor. Şehrin sokaklarında sık sık bombalamalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin unutulmaması adına kan izlerinin resmedildiği "Bosna Gülleri" yer alıyor.
Savaş sırasında şehre yiyecek, tıbbi malzeme ve giyecek girişinin sağlandığı "Bosna Umut Tüneli", dönemin zor şartlarını gözler önüne seriyor.
Hem şehir merkezindeki hem de dağlardaki şehitlikler de Müslümanların mücadelesini yansıtıyor.
İzzetbegoviç'in kabri ve Kovaçi Şehitliği
Saraybosna'ya giden turistler, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret ediyor.
Hayatı boyunca Müslüman Boşnakların dini ve milli bilincini uyandırmak için mücadele eden ve bilge kişiliğiyle de tanınan İzzetbegoviç, ardında "Doğu ve Batı Arasında İslam", "İslam Deklarasyonu", "Özgürlüğe Kaçışım", "Tarihe Tanıklığım" ve "Köle Olmayacağız" gibi eserler bıraktı.
Müslüman Boşnakların ülkedeki diğer halklarla eşit sayılması için gençlik yıllarından itibaren mücadele eden İzzetbegoviç, Sırp ve Hırvatların Bosna Hersek'i aralarında paylaşmak amacıyla 1990'larda başlattığı saldırılarda da ülkesinin bağımsızlığını korumayı başardı.
Tanıdık lezzetler ilgi görüyor
1500'lü yıllar öncesinde temelleri atılan Saraybosna, yaklaşık 400 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldı.
II. Bayezid'in kızı Selçuk Sultan'ın oğlu olan Gazi Hüsrev'in sancak beyi olarak atanmasının ardından 1400'lü yılların sonunda temelleri atılan Saraybosna, kısa sürede Avrupa'nın önemli ticaret merkezlerinden biri oldu.
Osmanlı hakimiyetinde yaklaşık 400 yıl kalan Saraybosna, mutfağında cevapi (köfte), Boşnak böreği, Boşnak kahvesi ve tatlılarıyla Türk damak tadına hitap ediyor. Başçarşı'daki el sanatları bölümü de Türk kültüründen izler taşıyor.
Köylerde börek keyfi
Saraybosna'nın köyleri, turistler için konaklama ve Boşnak böreği keyfi sunuyor.
Başkentin civarında tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, gelir kalemlerine turizmi de ekliyor.
Evlerini çeşitli acenteler ve internet siteleri üzerinden konaklamaya açan köylüler, ayrıca geleneksel yöntemlerle odun sobalarında pişirilen börekleri turistlere sunuyor.
İsteğe göre kaymaklı veya kaymaksız olarak da servis edilen Boşnak böreği, hamurun kağıt kıvamına gelene kadar açılması ve yufkanın kenarlarına yerleştirilen malzeme ile burgu haline getirilerek tepsilere yerleştirilmesinin ardından odun ateşinde pişiriliyor.