cagdas-kirgizistanin-kuruculari-caparovun-karariyla-yayinlandi

Çağdaş Kırgızistan'ın Kurucuları Caparov'un kararıyla yayınlandı

Devlet adamları Abdıkerim Sıdıkov, İmanalı Aydarbekov, Cusup Abdrahmanov, Abdıkadır Orozbekov ve İşenalı Arabayev, çağdaş Kırgız devletinin kurucu babaları olarak kabul edildi.

26 Temmuz 2024 14:39

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un Çağdaş Kırgızistan'ın kurucu babalarıyla ilgili kararı yayınlandı. Kırgızistan’da, geçen yüzyılın önde gelen 5 Kırgız aydın, düşünür, siyasetçi ve devlet adamı, çağdaş Kırgızistan'ın kurucuları olarak kabul edildi.

Kırgızistan devletinin temel taşlarını oluşturan isimler şöyle; Abdıkerim Sıdıkov, İmanalı Aydarbekov, Cusup Abdrahmanov, Abdıkadır Orozbekov ve İşenalı Arabayev.

Karar, Çağdaş Kırgız devletinin temelinin atılmasında, kurulmasında ve gelişmesinde kritik görevleri yerine getiren kurucu önderlerin rolünün vurgulanması amacı taşıyor. 

Kırgızistan devletisinin temeli 1917'de atılmaya başladı.

Caparov'un imzasını taşıyan kararda, çağdaş Kırgız devletinin kurucu önderlerini saygıyla anmanın her bir vatandaşın kutsal görevi olduğu vugulanıyor.
Karar'da, her ne kadar ilk Kırgız devletinin miladi öncesi bininci yüzyılın sonlarına denk gelse de, çağdaş Kırgız devletinin temelinin 1917 Ekim İhtilali'nden sonra atılmaya başlandığını, bu süreçte o dönemde yetişmiş çağdaş Kırgız aydınların önemli sorumluluklar üstlendiği belirtiliyor. 
Yayınlanan kararda, özellikle, Abdıkerim Sıdıkov, İmanalı Aydarbekov, Cusup Abdrahmanov, Abdıkadır Orozbekov ve İşenalı Arabayev gibi o dönemin devlet adamlarının verdikleri mücadelenin önemi anlatılıyor.

 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, kurucu lider, sıdıkov, aydarbekov, arabayev, abdrahmanov, orozbekov,

Diğer Haberler