03 Şubat 2022 12:47
Ülkenin üçüncü büyük şehri olan Celal-Abad şehri Babaş Ata dağının eteğinde yer alıyor.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Celal-Abad şehri cevizleri ve kaplıcaları ile meşhur. Dağlık coğrafi özellikleri sayesinde kaplıcaları, mineralli suları ve sanatoryumları ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Toktogul Barajı ve Toktogul Hidroelektrik Santrali
Toktogul Barajı ve Hidroelektrik Santrali Narın nehri üzerinde 1975 yılında kuruldu. Dünyanın en yüksek 30 barajı arasında yer alıyor. Santral, enerji tedariğinde taşıdığı ağırlığın yanı sıra, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ı birbirine bağlayan "Orta Asya Ortak Enerji Sistemi’ne frekans düzenleme hizmeti sunması açısından da kritik öneme sahip.
Eyüp Peygamber çeşmesi
Eyüp Peygamber çeşmesi şehirdeki en önemli turistik yer olarak biliniyor. Çeşmedeki suyun deri ve mide hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Bu özelliğiyle çeşme her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor.
Aslanbab ceviz ormanı
Celal-Abad’da bulunan Aslanbab, dünyanın en büyük ceviz ormanı olarak biliniyor. Arslanbab nehrinin içinden geçtiği vadi ve çevresinde 600 bin hektarlık alanın tamamı meyve ve ceviz ağaçlarıyla kaplı. Aslanbab ormanından her sene 1500 ton ceviz hasat ediliyor.
Sarı Çelek Gölü
Orta Asya’nın en derin 3. gölü olan Sarıçelek, tatlı ve berrak suyu olan bir dağ gölü. Doğası tüm insan müdahalesinden uzak, tamamen bakir. Ertafı çam ve köknar ormanları ile kaplı. Göz alabildiğince uzanan ağaçlar, parlayan göl suyunda, aynaya düşen bir yansıma gibi.
Sarı-Çelek Tabiat Koruma Alanı UNESCO’nun Biyosfer Rezerv listesinde ve koruma altında.