12 Mayıs 2022 23:56
Türkiye'nin Gence Başkonsolosluğu, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Gence Devlet Üniversitesi'nin (GDÜ) ortaklaşa düzenlediği çevrimiçi panele, üniversite yetkilileri ve akademisyenler katıldı.
Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot'un moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Türkiye'nin Gence Başkonsolosu Zeki Öztürk, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal ve Gence Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Pervin Kerimzade konuşma yaptı.
Başkonsolos Öztürk, Ahmet Cevat'ın Türk Dünyası aşığı ve Gence'nin yetiştirdiği önemli mütefekkirlerinden biri olduğunu söyledi.
Öztürk, Ahmet Cevat'ın aynı zamanda bir öğretmen ve duygularını şiire dökerek halka moral veren, acılarını, kederlerini samimiyetle kaleme alan bayrak ve yurt sevgisiyle dolu bir kanaat önderi olduğunu vurguladı.
Ahmet Cevat'ın hayat hikayesinden örnekler veren Öztürk, şöyle devam etti:
"Türk birliği fikrini savunan Ahmet Cevat, hayatı boyunca diğer aydınlar gibi Türkiye'yi de yakından takip etmiş, Türkiye'nin sosyal ve kültürel hayatıyla yakın bağları olmuştur. Edebiyatta dörtlük ve hece boyutlarında yazdığı şiirleri, müzik değeri yüksek ve akıcı bir üsluptadır. Gence'de 15 Aralık 1914'te yazılan 'Çırpınırdı Karadeniz' şiiri, o karanlık günlerde Türk dünyasına umut ışığı olmuştur."
Panel, GDÜ öğretim görevlileri Doç. Dr. Cavid Bağırzade "Azerbaycan istiklal şairi Ahmet Cevat'ın sosyal-siyasi çalışmaları", Doç. Dr. Seba Namazova "Ahmet Cevat'ın şiirsel mirası", İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Emre Kurban "Ahmet Cevat ve Türkçe", Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehdi Genceli'nin "Ahmet Cevat'ın Cumhuriyet döneminde yazdığı şiirlere genel bakış" sunumları ile devam etti.
Ahmet Cevat'ın torunu Cevat Ahundzade de panele katılarak konuşma yaptı.