dr-yakup-omeroglu-hayatini-kaybetti

Dr. Yakup Ömeroğlu hayatını kaybetti

Türkiye ile Türk dünyası ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynayan, kültürel diplomasiye büyük katkılar sağlayan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Doktor Yakup Ömeroğlu hayatını kaybetti.

16 Ağustos 2024 12:52

1966 yılında Çankırı'da doğan Ömeroğlu, Ankara Üniversitesinden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında sosyal ve kültürel etkinliklerin içinde aktif olarak yer aldı.

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Türkiye dışında yaşayan Türk halklarıyla yakından ilgilenmeye başladı.Kardeş ülkeler arasında kültür bağı olmadan siyasi bağın yeterince güçlü olamayacağına inandı ve inancı doğrultusunda çalışmalarına hız verdi.

Türk dünyasına yönelik ilk yazıları Türk Yurdu dergisi, Yeni Düşünce ve Gündüz gazetelerinde yayımlandı. Bu yazıları, çok sayıda hikaye takip etti. Ömeroğlu, eserlerini berrak bir Türkçe ile yazdı. 
Bu sayede Türk dünyasında geniş bir okuyucu kitlesi edindi.

Yakup Ömeroğlu, kültür bağının gençler üzerinden kurulursa kalıcı olacağına inanıyordu ve bu amaçla, 1993 yılında bir grup arkadaşı ile birlikte, 16 Türk devlet ve topluluğundan gençleri bir araya getirmeyi başardı.

2006 yılında Türk dünyasından yazar ve şairleri bünyesinde toplayan Avrasya Yazarlar Birliği’ni kurdu ve Genel Başkanı oldu.

Yakup Ömeroğlu, edebi çalışmalarının yanında radyo ve televizyon programları ile de geniş kitlelere fikirlerini duyurdu. Hazırladığı ve danışmalığını yaptığı Ziynet: Altın Silsile, Kültür - Sanat Avaz, Gönül Bağı, Asya'nın Kandilleri ve Dost Eli gibi çok sayıda program TRT AVAZ kanalı aracılığıyla Türk dünyasında beğeni ile izlendi. TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu için hazırladığı Kültürümüz Edebiyatımız ve Türkistan- Yesevi'nin Şehri programları da 32 dilde yayımlandı.

Türk dünyasına yönelik çalışmaları, çok sayıda ülke, vakıf ve üniversite tarafından ödülle değerlendirildi.


 

Anahtar Kelimeler: yakup ömeroğlu, avrasya yazarlar birliği,

Diğer Haberler