gocebe-kulturunun-vazgecilmez-yemegi-kurut

Göçebe kültürünün vazgeçilmez yemeği: Kurut

Kurut, yoğurttan yapılan ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünü.

01 Aralık 2021 20:15

İnek veya keçi sütünden yapılan kurut; kurt, gurt, gurut gibi çeşitli adlarla da bilinir.

Yapılış tarihi oldukça eskiye dayanır. Uzun süre saklanabildiğinden göçebe hayatın vazgeçilmez ürünü.

Kurut, adından da anlaşılabileceği üzere kurutularak yapılan bir süt ürünü.

Yapılışı:

Önce süt kaynatılır ve mayalanarak yoğurt yapılır. Yoğurt bez torbaya konulur ve suyunun iyice süzülmesi sağlanır. Elde edilen süzme yoğurt kaba alınır ve biraz tuz eklenerek yoğrulur. Yoğrulma işlemi bittikten sonra da istenen şekil verilerek güneşli bir yerde kurutulmaya bırakılır. Belirli aralıklarla güneş alan kısmı değiştirilerek her tarafının kuruması sağlanır. Her tarafı kuruyup, iyice sertleşince kurut elde edilir.

Hemen her süt ürünü gibi kurut da sağlığa oldukça faydalı bir ürün. Protein oranı yüksek olup, önemli miktarda kalsiyum, potasyum ve fosfor içerir. Kurutma sırasında oluşan laktik bakteriler sayesinde çiğ süt veya yoğurttan daha besleyicidir. 100 gram kurutun 260 kalori içerdiği bilinmekte.

Diğer Haberler