Hazar'a Kıyısı Olan Devletler Aşgabat'ta Toplandı
Toplantıda, Türkmenistan tarafından sunulan anlaşma taslağı görüşüldü.
07 Şubat 2017 14:42
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Hazar’a kıyısı olan devletler toplantısı yapıldı.
1-2 Şubat 2017 tarihlerinde Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen toplantıya; Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Kazakistan ve İran’ın dışişleri ve ekonomi bakanlıklarının yetkili ve uzmanları katıldı.
2014 Eylül ayında Rusya’nın Astrakhan kentinde düzenlenen Hazar Devletleri Başkanları 4. Zirvesinde, Türkmenistan devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından ticari ve ekonomik işbirliği konularını içeren bir anlaşma taslağı sunulmuş ve taslak üzerinde çalışma kararı alınmıştı.
Türkmenistan tarafından sunulan anlaşma taslağı ile, Hazar denizine kıyısı olan devletler arasında ticaret ve ekonomik işbirliğini geliştirmek amaçlanıyor. Söz konusu anlaşma taslağı, Hazar denizinin doğal kaynaklarından yararlanma da dahil olmak üzere, komşu ülkeler arasında enerji, sanayi ve Hazar bölgesi transit ulaşım konularını kapsayan bir dizi düzenlemeyi içeriyor.
Aşkabat’ta iki gün boyunca devam eden görüşmelerde, anlaşmanın maddeleri tartışıldı ve taraflar kendi beklentileri ve çekincelerini ifade ettiler. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre; toplantıya katılan temsilciler, taslak anlaşmanın bazı hükümleri üzerinde uzlaşma sağladı ve yapılan öneri ve yorumları dikkate alarak taslak üzerinde çalışmaya devam etmeyi kararlaştırdı.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Hazar’a kıyıdaş ülkeler Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve İran, Hazar’ın statüsünün belirlenmesi için müzakerelere başladı. Konuyla ilgili olarak, ilki 2002’de Aşkabat’ta olmak üzere, 2007’de Tahran, 2010’da Bakü ve son olarak 2014’te Astrahan’da Devlet Başkanları düzeyinde toplam dört zirve toplantısı yapılmıştı.
Liderlerin 2014’te Rusya’nın Astrahan kentinde yapılan son toplantısında; hidrometeoroloji alanında iş birliği, olağanüstü hallerde karşılıklı haberleşme ve yardımlaşma, Hazar’ın biyolojik kaynaklarının korunması ve rasyonel kullanılmasını öngören anlaşmalar ile zirve sonuçlarına dair bildiri imzalanmıştı. Astrahan’da bazı konularda anlaşmaya varılırken, Hazar’ın paylaşımı ve nihai anlaşma konuları bir sonraki zirveye bırakılmıştı.