hazar-denizi-nin-kuzey-dogu-yakasinda-su-seviyesi-1-metre-19-santimetreye-yuksel

Hazar Denizi’nin Kuzey Doğu yakasında su seviyesi 1 metre 19 santimetreye yükseldi

Kazakistan Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı, Hazar Denizi’nin Kuzey Doğu yakasında su seviyesinin 1 metre 19 santimetre seviyesine yükseldiğini açıkladı.

02 Temmuz 2024 13:31

Su artışının, Jayık nehri üzerinden Hazar’a dökülen su hacmindeki fazlalığın yanısıra, kazılan kanallar üzerinden yapılan başarılı su takviyesi çalışmaları sonucunda sağlandığı belirtildi.

Kazakistan’da, sel felaketi ile mücadele sürecinde yapılan kriz yönetim çalışmaları sonucunda, ülkedeki büyük göller, rezervuarlar ve su havuzlarında yüksek su doluluk oranı sağlandı. Jayık nehrinde görülen bol su hacmi ile birlikte, selin yeni kanallar üzerinden Hazar’a aktarılması sonucunda, Hazar Denizi’nin Kuzey Doğu yakasında su seviyesi 119 santimetreye yükseldi.

Kazakistan Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu süreçte, Hazar Denizi’ne Jayık nahri üzerinden 7,4 milyar metreküp,  yeni kanallar üzerinden de 350 milyon metreküp su aktarıldığı belirtildi. Süreçte, 3,3 milyar metreküp su aktarılan Balkaş Gölü başta olmak üzere, su rezervuarların yanısıra, çeşitli su yatakları ve göllere toplam 12,4 milyar su aktarıldı.

Mevcut durumda, su takviyesinin sürdürüldüğü Aral’ın kuzey yakasına da yıl başından bu yana 1.1 milyar metreküp hacminde sel suyu aktarıldı.

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Kazakistan Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı, Hazar Denizi,

Diğer Haberler