kazakistan-cumhurbaskani-tokayev-tacikistan-a-resmi-ziyaret-gerceklestiriyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Tacikistan’a resmi ziyaret gerçekleştiriyor

Resmi ziyaret kapsamında, iki ülke arasında İttifak Anlaşması imzalandı.

23 Ağustos 2024 15:34

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev resmi ziyaretle Tacikistan’a gitti. Tokayev, Duşanbe Havalimanı'nda Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından törenle karşılandı. Cumhurbaşkanları “Kasri Millat” Sarayı'nda ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Kazak-Tacik çok yönlü ortaklığının güçlendirilmesi adına sağlam bir temel oluşturan düzenli toplantılara büyük önem verdiğini vurguladı. Rahman ise farklı alanlarda dinamik bir şekilde gelişmekte olan ikili ilişkilere değindi. Ticaret, ekonomi, ulaştırma, enerji, kültürel ve insani iş birliği alanlarının ele alındığı görüşmede dijitalleşme, tarım ve su kaynakları alanlarına ilişkin konular da değerlendirildi. Ayrıca liderler, Kazak ve Tacik ekonomileri için yeni büyüme araçları olabilecek yatırım projelerinin hayata geçirilmesi hususunu görüştü.

Ziyaret sırasında Tokayev ve Rahman’a elektronik hükümet alanında iş birliğine ilişkin bilgi verildi. Devlet Başkanları'na ayrıca kamu hizmetlerinin erişilebilirliğini ve verimliliğini artırmak için kullanılan yapay zeka teknolojileri tanıtıldı.

İki ülkenin hükümet üyelerinin katıldığı heyetler arası toplantıda ortak ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarma hususu masaya yatırıldı. Yapılan görüşmelerin ardından Rahman ve Tokayev İttifak Anlaşması imzaladı. Ziyaret kapsamında ayrıca 15 önemli anlaşmaya daha imza atıldı.

Liderler, ikili ve heyetler arası görüşmeler sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Tokayev, Kazakistan’ın Tacikistan'a toplam değeri 200 milyon dolar olan 85 çeşit malın ihracatını artırmaya hazır olduğunu açıkladı.

Tokayev ve Rahman, Tacikistan'daki Kazakistan Kültür Günleri'nin açılışı dolayısıyla düzenlenen gala konserine katıldı.

Anahtar Kelimeler: tokayev, rahman, kazakistan, tacikistan,

Diğer Haberler