kazakistan-cumhurbaskanligi-arsivi-tasiniyor

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Arşivi taşınıyor

Almatı şehrinde faaliyet gösteren Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Arşivi kurumunun, ülkenin başkenti Astana’ya taşınmasına karar verildi.

03 Ekim 2024 12:22

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in kararnamesiyle, Almatı’da arşiv işinin yanı sıra, araştırmacılara da hizmet veren Cumhurbaşkanlığı Arşivi Merkezinin Astana’ya taşınacağı açıklandı.

Kararnameye göre, Cumhurbaşkanlığı Arşivinin Astana’ya taşınma çalışmalarının 1 Mart 2025 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor.

Ülkenin siyasi tarihine ilişkin önemli kaynak ve belgelere sahip olan Kurum, kurulduğu 19 Ocak 1994'ten bu yana arşivleme ve araştırmacılara hizmet sunuyor.

Çağdaş Kazakistan tarihine ilişkin en eski kaynağın 1918 yılına ait olduğu bilinen arşivde, yaklaşık 800 binden fazla materyalin bulunduğu varsayılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Arşivi, Astana’nın ülkenin başkenti olarak belirlenmesinin 25. yıl dönümü dolayısıyla 2022 yılında yayımladığı eser ile arşivlerin büyük bir kısmını ilk kez yayımlayarak toplam 142 arşiv belgesini araştırmacıların hizmetine sunmuştu.
 

Anahtar Kelimeler: Kazakistan Cumhurbaşkanlığı arşivi,

Diğer Haberler