kazakistan-da-turklerin-antik-kenti-bozok-un-acik-hava-muzesi-insa-edilecek

Kazakistan’da Türklerin antik kenti Bozok’un açık hava müzesi inşa edilecek

Kazakistan’da 1200 yıllık tarihe sahip Türklerin antik kenti Bozok kazı bölgesinde inşa edilecek Ulusal Açık Hava Müzesi'nin temeli törenle atıldı.

21 Ekim 2022 19:45

Kazakistan’ın başkenti Astana yakınında bulunan Bozok kazı bölgesinde düzenlenen törene Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici, Azerbaycan’ın Astana Büyükelçisi Ağalar Atamoglanov ve ünlü Kazak arkeolog Zeynolla Samaşev’in yanı sıra bilim insanları, üniversite öğrencileri ve basın mensupları katıldı.

Törende, Kıpçak Kağanlığı döneminde kurulan ve 1200 yıl boyunca ayakta kalan Bozok antik kentinde Bozok Ulusal Açık Hava Müzesi’nin temeli atıldı ve içinde gelecek nesillere yazılan mektubun da bulunduğu kapsül gömüldü.

Bakan Abayev, törende, Bozok kentinin 8'inci asırda şimdiki başkent Astana’nın batısında yer alan Buzuktu Gölü yakınında inşa edildiğini anımsatarak, "Ulu Bozkır Kağanlığının askeri merkezi olan Bozok, eski Türklerin inşa ettiği kültür kodunun önemli taşıyıcısıdır." dedi.

Bozok antik kentinin ilk "Altın Elbiseli Adamı" bulan ünlü Kazak arkeolog Kemal Akişev tarafından keşfedildiğini anımsatan Abayev, "Burada açık hava müzesinin inşa edilmesini öneren de kendisiydi." ifadesini kullandı.

İnşası tamamlandığında başkent Astana’nın yeni turistik yapılarından biri olması beklenen Bozok Açık Hava Müzesi yaklaşık 400 hektar alanı kapsayacak.

2025'te ilk ziyaretçilerini ağırlayacak olan müzede Saka ve Hunlar başta olmak üzere eski çağlardan beri Kazakistan topraklarında yaşayan medeniyetlerin arkeolojik eserleri sergilenecek.

İnşa süresinin toplam 4 etapta sürdürüleceği müzenin ilk inşa etabını Kazakistan’da faaliyet gösteren bir Türk şirketi üstlenecek.

Bozok antik kenti

Kıpçak Kağanlığı döneminde Tarihi İpek Yolu güzergahındaki ticaret kervanlarını kontrol etmek amacıyla kağanın askeri rezidansı olarak temeli atılan Bozok antik kenti, daha sonra büyüyerek 12 asır boyunca ayakta kalmayı başardı.

Bozok antik kenti, 1998’de şimdiki başkent Astana yakınında yer alan Buzuktu Gölü etrafında Kazak arkeolog Kemal Akişev tarafından keşfedildi ve bir yıl sonra bölgede kazı çalışmaları başlatıldı.

Diğer Haberler