kazakistan-parlamento-senatorleri-yeni-medya-yasasini-onadi

Kazakistan Parlamento Senatörleri, yeni Medya Yasası'nı onadı

Yeni düzenlemeye göre, milli televizyon kanalları ve radyo istasyon yayınlarında Kazakça içerik oranının %60’a kadar artırılması öngörülüyor.

06 Haziran 2024 14:01

Kazakistan’da yeni Medya Yasası, bugün senatörlerce onandı. Tasarı, medya mensubu ve kuruluşlarının faaliyetlerine ilişkin geniş yelpazede yeni düzenlemeleri içeriyor.

Söz konusu tasarı kapsamında, TV ve radyo programlarında, Kazakça özgün içerik oranının 2025-2027 yılları aralığında aşamalı olarak %60’a kadar artırılması, milli TV ve radyo yayınlarında Kazak sanatçıları ve özgün eserlerinin de, yine aynı süreçle % 60’a kadar artırılması öngörülüyor.

Milli televizyon ve radyo kanallarında yabancı içeriklere verilen kontenjanın da mevcut %20’lik orandan, yine aşamalı olarak %10’a düşürülmesi hedefleniyor.

Milli içerik üretiminin geliştirilmesi amacıyla medya kuruluşlarına sağlanan mali destek mekanizmalarının geliştirilmesi ile basın mensupları haklarının korunmasının teminat altına alınması ise, yeni düzenlemede dikkat çeken maddeler arasında bulunuyor.

Bunların yanı sıra, yayın alıcısı veya müstakil uydu bağlantısı bulunan toplu taşıma araçlarında milli TV ve radyo kanallarının servis edilmesi planlanıyor.


 

Anahtar Kelimeler: kazakistan parlamentosu, kazakistan, medya yasası,

Diğer Haberler