kazakistan-sel-felaketinin-izlerini-siliyor

Kazakistan, sel felaketinin izlerini siliyor

Selden etkilenen Kuzey Kazakistan bölgesinde afetzedeler için 700 konut inşa edildi.

16 Eylül 2024 16:23

Kazakistan, bu yıl ülke için son 80 yılın en büyük felaketi olan selle mücadele etti. Geçtiğimiz ilkbaharda Kazakistan'ın 10 bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi, ülke genelinde 19 binden fazla konut hasar gördü.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev selden etkilenen bölgelerde yeni konutların yapılması talimatını verdi. Talimat çerçevesinde Kuzey Kazakistan’daki Petropavl şehrinde 700 yeni konut yapıldı.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Kanat Bozumbayev, “Selde 3893 ailenin evi yıkıldı. Bugün yüzde yüz hedefimize ulaştık, Cumhurbaşkanı'nın talimatını yerine getirdik. Kış mevsimi başlamadan önce evlerin anahtarlarını sakinlere teslim ettik. Bu projeye destek sağlayan Türk şirketine de teşekkür ederiz.” açıklamasında bulundu.

İş dünyasının desteği ile yapılan projeye Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk şirketi de destek sağladı. Sel sonrası evsiz kalan vatandaşlar, yeni evlerinin anahtarlarını teslim alırken duygusal anlar yaşandı.

Ülkede yaşanan sel felaketi sonrası Türk kurum ve kuruluşları yardım için seferber oldu. Sel bölgelerine 200 ton insani yardım gönderildi.

Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, “Biz sel felaketi olur olmaz Ankara’yı bilgilendirmiştik. Zaten burada olanlar, Türkiye’de her zaman yakından takip edilmektedir." şeklinde konuştu. Kapucu ayrıca, Almatı ve Aktau'daki Türk iş insanlarının lojistik ve gıda konusunda Kazak vatandaşlara yardımcı olduklarını, konuyla ilgili kampanyalar düzenlendiğini ifade etti.
 

Anahtar Kelimeler: kazakistan, sel, konut,

Diğer Haberler