kazakistan-ve-turkmenistandan-bolgesel-entegrasyon-sozu

Kazakistan ve Türkmenistan'dan Bölgesel Entegrasyon Sözü

Türkmenistan Halk Konseyi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev, stratejik ortaklık, ticari ilişkiler ve bölgesel iş birliğini ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

26 Ağustos 2026 16:26

Orta Asya’nın iki önemli aktörü Türkmenistan ve Kazakistan, bölgesel iş birliği ve entegrasyon süreçlerini hızlandıracak.

Türkmenistan Halk Konseyi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Berdimuhamedov, görüşmede mevkidaşı Tokayev’i Kazakistan’da başarıyla tamamlanan tarihi Kurultay seçimleri dolayısıyla tebrik etti. Liderler, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı ve ticari bağları daha da güçlendirme kararlılıklarını en üst düzeyde vurguladı.

Zirve Trafiği Avaza’da Başlıyor

Görüşmenin en önemli gündem maddelerinden birini önümüzdeki dönemde düzenlenecek uluslararası zirveler oluşturdu. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev; 7-9 Ekim tarihlerinde Türkmenistan’ın turizm merkezi Avaza’da gerçekleştirilecek olan Orta Asya/Azerbaycan İstişare Toplantısı, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Zirvesi ve Hazar Ekoloji Zirvesi’ne bizzat katılacağını teyit etti.

Masada Ekoloji ve Entegrasyon Var

Bölgesel entegrasyon adımlarının ve BDT içi diyaloğun geliştirilmesinin yanı sıra, Hazar Denizi'nin geleceği de liderlerin odağındaydı. Son yıllarda iklim kriziyle gündeme gelen Hazar Denizi'nin ekolojik güvenliğinin sağlanması ve çevre sorunlarına karşı ortak hareket edilmesi konusunda mutabık kalındı.

Avaza’da yapılacak geniş kapsamlı zirvelerin, bu telefon görüşmesinde ele alınan stratejik adımların resmi anlaşmalara dönüştürülmesinde kritik bir dönüm noktası olması bekleniyor.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Kazakistan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev, Türkmenistan Halk Konseyi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov,

Diğer Haberler