kazakistanda-erkek-cocuklarina-uygulanan-aydar-sac-gelenegi

Kazakistan'da erkek çocuklarına uygulanan "Aydar saç" geleneği

Kazakistan’da doğduktan sonra erkek çocuklarını nazardan korumak için başının arka kısmında bırakıp ördükleri "aydar saç" geleneği kapsamında uzatılan saç, belli bir yaşa geldiklerinde törenle kesiliyor.

24 Temmuz 2024 11:50

Kazaklar, göçebe hayatına ait birçok örf ve adeti yaşatmaya devam ediyor. Bunlardan biri de aydar saç geleneği...

Bu gelenek, genelde yıllarca bekledikten sonra dünyaya gelen veya ailenin soyunu devam ettirecek tek erkek çocuğa, onu nazardan korumak için uygulanıyor.

Aydar saç geleneğinde, bebeğin kırkı çıktıktan sonra, başının arka kısmında bir tutam saç bırakılıyor. Belli bir yaşa gelene kadar hiç kesilmeden uzatılarak örülen saç, genelde çocuk sünnet yaşına geldikten sonra özel bir merasimle kesiliyor.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yaşayan Şınarbek ailesinin 6 yaşındaki oğulları Müslim'in de nazardan korumak için başının arka kısmında uzatıp örülen "aydar saçı"nı kesme merasimi düzenlendi.

Saç kesilmeden önce büyük dedesi tarafından dua okundu, ardından aile büyükleri ile yakınları iyi dileklerini dile getirerek Müslim'in "aydar saçı"nı kesti.

 

Kazak mutfağından lezzetlerin yer aldığı sofraların kurulduğu sünnet etkinliğinde misafirlere ana yemek olarak at eti ikram edildi.

Anahtar Kelimeler: aydar saç geleneği, kazakistan, aydar,

Diğer Haberler