25 Ekim 2018 15:18
Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Temel Sağlık Hizmetleri Küresel Konferansı'nın birinci gününde dünyaya, insani sermayenin geliştirilmesi ve sağlık alanında dijital teknolojilerin kullanılmasında yeni çabalar sarf edilmesi çağrısı yapıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) himayesinde, Kazakistan Sağlık Bakanlığı tarafından Temel Sağlık Hizmetleri Almatı deklarasyonunun kabul edilmesinin 40. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen konferansta Temel Sağlık Hizmetleri Astana Deklarasyonu kabul edildi.
Temel sağlık hizmetlerinde WHO üyesi ülkelerin sorumlulukları ve yükümlülüklerinin yer aldığı deklarasyonda, Almatı Temel Sağlık Hizmetleri Deklarasyonunun kabul edildiği 1978'den bu yana kabul edilen siyasi belgeler ve Birleşmiş Milletler'in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine değinildi.
Deklarasyonda, ülkelere, insani sermayenin geliştirilmesi, sağlık alanında dijital teknolojilerin kullanılmasında ilave çaba göstermeleri çağrısı yapıldı.
Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev burada yaptığı konuşmada, bağımsızlığına kavuşmasından bu yana ülkesinde, bin 800 klinik ve ambulatuvar merkezlerinden oluşan temel sağlık hizmetleri altyapısını hazırlamayı başardıklarını söyledi.
Son 10 yılda hastalıkların önlenmesine odaklandıklarına dikkati çeken Sagintayev, "Temel hedefimiz tıbbi sağlık sisteminin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) standartlarına uygun geliştirmektir." dedi.
Sagintayev, Kazakistan'ın 2019’a kadar gayri safı yurt içi hasılasını artırmayı, tedavi masraflarını azaltmayı ve özellikle kırsal bölgelerde temel yardım hizmetleri fonlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom, dünyada sağlık alanında büyük ilerleme kaydedildiğini, son 40 yılda yaşam süresinin uzadığını anne ve bebek ölüm sayısının azaldığını ifade etti.
İlerlemenin ülkeler arasında eşit gerçekleşmediğinin ve adaletsiz olduğunun altını çizen Adhanom, "Bazı insanlar, en modern tıbbi teknolojilere erişebilirken, diğerlerin ellerinde temel teknolojiler bile yok. En az dünya nüfusunun yarısı hayati önem taşıyan sağlık hizmetlerden yararlanamıyor. Her yıl 100 milyon kişi yoksulluk sınırı altında yaşamak zorunda kalıyor." dedi.
Adhanom, "Temel sağlık hizmetleri deklarasyonunun günümüzde her kişinin temel sağlık hakkını kullanmasını sağlaması için ciddi sorumluluk taşıyoruz." dedi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Yönetici Direktörü Henrietta Fore de günümüzde insanların eskiye göre daha sağlıklı olmasına rağmen yılda 6 milyon kişinin 5'inci doğum gününe kadar önlenebilir nedenlerden öldüğünü, 150 milyon çocuğun da gelişim geriliği yaşadığını sözlerine ekledi.
Konferansta Türkiye'yi temsil eden Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de anne ve bebek ölüm oranlarında ciddi düşüş kaydedildiğini aktararak, "Ortalama yaşam sürelerimiz arttı. Şu anda en büyük başarılardan birisi de anne ölümlerinin azaltılması oldu ve bunu daha da azaltmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Meşe, "Astana deklarasyonu, temel sağlık hizmetleri alanındaki çalışmalarımıza güç vererek devam etmemizi sağlayacak." diye konuştu.
130 ülkeden 400'den fazla heyetin katıldığı konferans yarın sona erecek.
Kaynak: A.A
Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Astana, Temel Sağlık Hizmetleri Küresel Konferansı,