26 Ekim 2018 11:21
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Temel Sağlık Hizmetleri Almatı Deklarasyonunun kabul edilmesinin 40.yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Temel Sağlık Hizmetleri Konferansı'na katıldı.
AA muhabirine konuşan Meşe, 1978'de kabul edilen ve sağlık sistemlerinin halk sağlığı temelli geliştirilmesini öngören Almatı Deklarasyonu'nun öneminin giderek arttığını belirtti.
Meşe, dünyanın artık evrensel sağlık kapsayıcılığı kavramını hayata geçirmeyi hedeflediğini söyledi.
Türkiye'nin evrensel sağlık kapsayıcılığı konusunda doğru zamanlarda doğru adımları atmayı başardığına dikkati çeken Meşe, halk sağlığını tehdit eden önemli hastalıkların kontrolüne yönelik adımların atıldığını kaydetti.
Meşe, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yapılandırıldığını ve aile hekimliği modelinin getirildiğini belirterek, "Bugün 25 bin aile hekimimiz mevcuttur. Her ilçede de toplum sağlığı hizmetlerimiz düzenli bir şekilde verilmektedir. Evrensel sağlık kapsayıcılığı, sosyal güvenlikte tek çatı oluşturarak herkesi kapsama alarak yine yıllar önce Türkiye’de geliştirilmiştir. Bu da son yıllardaki göçmen sorununu da bizim başarıyla atlatmamızı sağlamıştır. Bu konudaki çalışmalarımızı geliştirerek devam edeceğiz." diye konuştu.
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç ise Türkiye'de göçmenlere temel sağlık hizmetlerinin verilmesinde yapısal bir eksikliğin kalmadığını söyledi.
Keskinkılıç, "Türkiye, Almatı Deklarasyonu'ndan önce temel sağlık hizmetlerinin önemini kavramış ve buna yönelik hazırlıklar yapmıştı. Yine Dünya Sağlık Örgütü vurgulamadan önce de herkese sağlık güvencesi problemlerini 2004 yılından başlayarak çözdük." diye konuştu.
Anahtar Kelimeler: kazakistan, temel sağlık hizmetleri konferansı, emine alp meşe, sağlık bakanlığı, almatı deklarasyonu, keskinkılıç,