15 Mayıs 2021 09:56
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a yaklaşık 270 kilometre mesafede bulunan uçsuz bucaksız Karakum Çölünün ortasında yer alan Darvaza krateri, diğer adıyla Karakum ateşi, 1971 yılında keşfedilmiş.
Doğal kaynaklar bakımından son derece zengin bir ülke olan Türkmenistan, o yıllarda Sovyetler Birliği’nin bir parçası idi. Derveze sahasında yapılan doğalgaz arama çalışmaları sırasında burada bulunan sondaj platformu çöküyor.
Rus bilim insanları çöküntünün ardından meydana gelen zehirli gaz çıkışını engellemek için krateri ateşe verip gazın tükenmesini beklemişler fakat birkaç gün içinde söneceğini zannettikleri ateş, o günden bugüne aralıksız yanmayı sürdürmüş ve yaklaşık 60 metre çapında, 20 metre derinliğinde bir gaz krateri oluşuyor.
Bu dev ateş çemberinin uçsuz bucaksız çölle oluşturduğu tezat görünüm, krateri daha da egzotik ve cazip kılıyor. Her yıl bu muhteşem güzelliği görmek isteyen binlerce yerli ve yabancı turist geceyi burada bulunan çadırlarda geçirip farklı bir deneyim yaşıyor.
Geceleri sanki yerde bir ay varmış gibi oluşan parıltı, yakından izleyenleri masal dünyalarındaki farklı alemlere götürüyor. Bu nedenle buraya “Karakum Çölünün Parıltısı” da deniyor.
Bu bölgeden çıkan doğalgaz Türk ve Türkmen ortaklığı ile kurulan tesislerde elektrik enerjisine dönüştürülüyor ve Aşkabat şehrine kesintisiz enerji sağlanıyor.