26 Ekim 2022 09:13
Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Rasul Abazbekuulu, törende yaptığı konuşmada, üniversitenin 1995'te iki ülkenin dostluk nişanesi olarak kurulduğunu belirtti.
KTMÜ'nün, Kırgızistan'ın eğitim sistemine ve kalitesine katkı sağlamaya devam ettiğini belirten Abazbekuulu, öğrencilerine ücretsiz ve kaliteli eğitim veren üniversitenin, ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirdiğini belirterek, Bakan ve kendi adına teşekkür etti.
Abazbekuulu, Manas Üniversitesinin özellikle gazetecilik sektöründe çalışacak kalifiye kadroları başarıyla yetiştirdiğinin herkes tarafından bilindiğinin altını çizdi.
KTMÜ'nün, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 801, Kırgızistan'da ise 1. sırada yer aldığını anımsatan Abazbekuulu, bu başarının üniversite yönetimi ve eğitim kadrosunun emeği sayesinde olduğunu kaydetti.
Üniversitenin, iki ülke arasında "altın köprü" misyonu gördüğünü anlatan Abazbekuulu, "Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin, Orta Asya ve Türk dili konuşan ülkeler arasındaki birlik ve beraberliğe katkı sağladığını da görüyoruz." ifadesini kullandı.
KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan da konuşmasına, "Benim sadık yarim kara topraktır." sözlerinin sahibi Aşık Veysel'in 128'inci doğum yılı olduğunu anımsatarak başladı.
Ceylan, 2022-2023 eğitim-öğretim yılına başladıkları üniversitenin kurulduğundan bu yana yenilik, değişim ve dönüşümün yanı sıra akademik disipline ve öğrencileri "baş tacı" yapmaya büyük özen gösterdiğini söyledi.
Üniversitenin başarılı olmasında, akademisyenlerin büyük katkısının olduğunu ifade eden Ceylan, "Ben burada Sayın Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev'e teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Biz gerçekten 'kardeş hukukuyla' çalışıyoruz." dedi.
Ceylan, bu yıl 300'den fazla öğrencinin değişim programları sayesinde Türkiye'ye ve dünyanın değişik ülkelerine gönderildiğini hatırlatırken, 2024'te dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmeyi hedeflediklerini aktardı.
Üniversite kampüsünde Geleneksel Spor Meydanı'nı kurduklarını anımsatan Ceylan, 2023'te Türk Dünyası Gençleri Olimpiyatları'nı üniversitenin ev sahipliğinde yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev de iki ülke tarafından gençlerin kaliteli eğitim alması amacıyla kurulan üniversitenin 1997-1998 eğitim-öğretim yılında 4 bölüm ve 87 öğrenciyle eğitime başladığını hatırlattı.
Kulmırzayev, yeni dönemde üniversitenin uluslararası ilişkilerini daha da güçlendirmeye yönelik çabaların artırılacağını, tecrübe paylaşımına önem verileceğini ve öğrenci değişim programlarını canlandıracaklarını ifade etti.
Bülent Namal ve Gülzira Keneşova'nın sunduğu program, konuk akademisyen Prof. Dr. Mehmet Akif Okur'un "Anlam Haritaları ve Türk Dünyası" konulu açılış dersinin ardından, "Sultanların Zarafeti" adlı Osmanlı ve Selçuklu defilesi ve konserle son buldu.