kirgizistanda-yerel-secimler-17-kasimda-yapilacak

Kırgızistan'da yerel seçimler 17 Kasım'da yapılacak

39 siyasi partinin yarışacağı seçimler için kampanya dönemi bugün itibariyle başladı.

17 Ekim 2024 16:11

Kırgızistan’da yerel seçimler, 29 Temmuz’da yürürlüğe giren “İdari ve Bölgesel Reformlar Kapsamında Bazı Kanunlarda Yapılan Değişikliklerle İlgili Kanun” kapsamında, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un aldığı karara uygun olarak 17 Kasım’da gerçekleştirilecek.

33 şehir, 231 il, ilçe ve köy meclisi olmak üzere toplam 264 yerel meclis için 39 siyasi parti yarışacak. Merkez Seçim Kurulu, bugün itibariyle seçim kampanyasının başladığını açıkladı.

Seçimlerde, 4 milyon 121 bin 44 seçmen oy kullanacak. Seçim barajının yüzde 5 olduğu yerel seçimlerde, ülkenin en büyük iki şehri olan başkent Bişkek ile Oş şehirlerinde 45’er şehir meclis üyesi seçilecek. 

İl, ilçe ve belediyelerdeki meclis üyelerinin sayısı ise, her bir idari bölgede kayıtlı nüfus sayısına göre belirlenecek.

Yerel seçimlerin organizasyonundan 56 bölgesel, 2 bin 438 yerel seçim komisyonu sorumlu olacak.

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, seçim kampanyasının başlaması dolayısıyla video mesajı yayımladı ve seçmenlere seslendi. Seçime iktidar müdahalesinin olmayacağının altını çizen Caparov, “Halk için, ülke için çalışacak, halkın gönlünü kazanan adayları seçin. Özellikle, kalbinde ülkemi kalkındıracağım diyen, ülküsü olan, enerji dolu, akıllı, tecrübeli gençlere oy verin." şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, yerel seçim,

Diğer Haberler