22 Mart 2015 12:19
Kırım yarımadasının Rusya'ya ilhakını sağlayan imzanın üzerinden tam bir yıl geçti. Son bir yılda yarımadanın sosyal, siyasi ve ekonomi hayatında büyük değişiklikler oldu, bölge askeri üs haline geldi. Bu değişiklikler en çok Kırım Türklerini etkiledi.
Geçen yıl şubat ayında eli silahlı Rus yanlısı gruplar, Kiev'de yaşananları gerekçe göstererek Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunu bastı ve Rusya yanlısı milletvekillerinin referandum kararı almasını sağladı.
Böylece, 16 Mart 2014'te yapılan referandum ve 18 Mart'ta Kremlin'deki katılım töreninin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmayı 21 Mart'ta imzalamasıyla, yarımadanın Rusya'ya ilhak sürece tamamlanmış oldu.
Ruslar ilhaktan sonra ilk iş olarak Ukrayna televizyonlarının Kırım'da izlenmesini engelledi. Parlamento binasındaki Rusça, Ukraynaca ve Tatarca yazılı "Kırım Özerk Cumhuriyeti" ifadesi değiştirildi, yerine sadece Rusça "Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi" yazıldı.
Yarımadada saatler bir saat ileri alınarak Moskova'yla aynı zaman dilimine girildi. Kırım'ın yeni yönetimi, Rusya vatandaşlığına girme zorunluluğu getirdi.
1 Haziran 2014'ten sonra tedavülde sadece Rus rublesinin dolaşımına izin verildi. Rus işverenler bölgeye akın etti. Rus zenginler bakir Kırım topraklarını satın almaya başladı.
Kırım'a askeri yığınak yapıldı
NATO'nun Rusya topraklarına yaklaşmasını istemeyen Moskova yönetimi, Kırım'daki en büyük değişikliği askeri alanda yaptı. Rus devlet medyasının verdiği bilgilere göre, Kırım'da şu anda 25 bini aşan Rus askeri sayısının 40 bin olması bekleniyor.
Rusya, Kırım'daki birliklerini yeni tanklar, gemiler ve uçaklarla silahlandırdı. Sivastopol kentinin yakınındaki stratejik Balbek Hava Üssü'ne yeni sistemler eklendi. Buradaki hava savunma gücü S-300 PMU ve Pantsin-S1 sistemleriyle desteklendi.
Sivastopol Limanı'nı üs olarak kullanan Rus Donanması'nda yenilikler yapıldı, savaş gemileriyle takviye edildi. Filonun sahil savunma birimleri BAL-E ve Bastion tipi yeni füze savunma sistemleriyle güçlendirildi.Son bir yılda yarımada, askeri üs haline geldi. Kırım'da şu anda 25 bini aşan Rus askeri sayısının 40 bin olması bekleniyor.Anahtar Kelimeler: rusya, kırım, moskova, referandum,