Kırım Tatar Medya Kuruluşlarına Baskı
Kırım yönetimi Tatar medya kuruluşlarının faaliyetine izin vermiyor.
31 Mart 2015 15:42
Kırım Tatar medya kuruluşları kapatılma tehlikesi altında.
Kırım Tatar medya kuruluşları, Rusya mevzuatına göre tescil olamıyor.
Kırım Haber Ajansı, Avdet Gazetesi, dünyada ilk ve tek Kırım Tatar televizyonu ATR ve diğer birçok basın kuruluşunun 1 Nisan 2015 tarihinde faaliyetine son verilebilir.
Rusya Devlet Duması, Kırım medya kuruluşları için geçiş dönemini 1 Nisan 2015 tarihine kadar uzattı.
Bu kuruluşlar Ukrayna Devlet Organlarının verdiği belgelere göre 1 Nisan'a kadar faaliyet gösterebiliyor.
1 Nisan'dan sonra faaliyetlerine devam etmek isteyen basın kuruluşlarının Rusya mevzuatına göre kayıt olması gerekiyor.
Rusya, çeşitli bahanelerle Kırım Tatarlarının medya kuruluşlarını tescil etmeyi reddediyor.
Rusya'nın tescil vermediği kuruluşlar arasında Birinci Kırım Tatar televizyonu, Lale Kırım Çocuk televizyonu, Kırım Tatar radyosu, Meydan ve 15 minut haber sitesi bulunuyor.
ATR’yi düşman kanal olarak adlandıran Kırım yönetimi, bu kanalın, “halk için tehdit oluşturduğunu ve Kırım sakinlerine Kırım’ın Ukrayna’ya geri döneceğine dair ümit verdiğini” iddia etti.
ATR televizyon kanalının Genel Müdürü Elzara İslâmova: “Bu programı yayınlama sebebi, bu televizyon kanalının toplum için önemini ve değerini göstermek ve televizyon kanalının kapatılması durumunda, her Kırım Tatarının kalbinde nasıl bir yara açılacağını ifade etmek. Biz, Kırım’ın tüm sakinleri için yayın yapıyorduk, farklı dillerde ilginç medya ürünlerini hazırlıyorduk. Biliyoruz ki, bizi Kırım Tatarlarının dışında da birçok insan izliyor”. diye konuştu.
Tescil işlemlerinde ret cevabı alan medya kuruluşlarının muhabirlerine, Kırım yönetimi ve kolluk kuvvetleri tarafından baskılar uygulanıyor.
Kırım yönetimi ve kolluk kuvvetleri, ilgili muhabirlere, resmi etkinliklere katılma izni vermiyor, evlerinde arama yapıyor, bazı muhabirlerin aleyhine davalar açıyor.
Öte yandan Kırım Tatar Milli Meclisi, bağımsız Kırım Tatar medya kuruluşlarının tescilinin reddinin, Kırım Tatar halkının hakları ve menfaatlerinin ihlali olarak nitelendirdi ve “Birleşmiş Milletler Yerli Halklar Hakları Bildirisi’ne aykırı olduğuna dikkat çekti.