kosova-basbakani-kurti-ab-kosova-sirbistan-iliskilerinin-normallesmesi-onerisi

Kosova Başbakanı Kurti: AB, Kosova-Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi önerisinden vazgeçti

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, AB’nin Kosova-Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi önerisinden vazgeçtiğini söyledi.

22 Kasım 2022 08:09

Kurti, Borrell ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Brüksel’de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, AB’nin Kosova’dan yasa dışı plakalar için para cezası vermemesi ve uyarı cezası ile devam etmesini, Sırbistan’dan ise bu plakalardan vermemesini talep ettiğini açıkladı.

Borrell'in, AB'nin Kosova-Sırbistan ilişkilerinin tamamen normalleşmesi için önerdiği tarih olan Mart 2023'ten vazgeçtiğini de aktaran Kurti, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim buraya davet edilme nedenimiz olan, ilişkilerin tamamen normalleşmesi için nihai anlaşma üzerine acilen taahhüt gösterilmesi görüşmelere eşlik etmedikçe, bu bizim için kabul edilemezdir. (AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav) Lajcak tarafından getirilen öneride ise son tarih Mart 2023’tü. Mart 2023’ten önce varılacak yeni bir yolculuk üzerinde anlaşmak üzere buraya, Brüksel’e geliyoruz. Maalesef arabulucu, bu durumda Borrell, Mart 2023 son tarihinden ve AB’nin Kosova-Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesi önerisinden vazgeçti".

Paris’teki Barış Forumunda görüştüklerinde Borrell’in, bu önerinin Fransız-Alman önerisi olmadığını, Fransa ve Almanya tarafından desteklenen AB önerisi olduğunu söylediğini aktaran Kurti, "Tamam o halde, biz de öyle diyeceğiz, AB’nin önerisi, Ancak maalesef bugün o (Borrell) AB’nin Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi önerisinden vazgeçti." dedi.

Nihai anlaşma için Brüksel’e gidip aynı yapıyla görüşmeler yapmaya hazır olduğunu belirten Kurti, ancak "biri olmadan diğeri olmaz" diyerek plakalar gibi güncel konuları da görüşeceğini aktardı.

Kurti, "Güncel meseleleri incelemeyerek sorumsuz olamayacağımız gibi, sadece plaka meselesiyle uğraşan, ilişkilerin normalleşmesini tartışmayan devlet liderlerine dönüşemeyiz." diye konuştu.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova hükümeti, temmuz sonunda Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi" ve "Sırp makamlarınca Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Kosova'daki Sırplar, buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmış ve ülkede gerilim artmıştı.

Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı almıştı.

Kosova tarafı, son olarak "yasa dışı" olarak nitelendirdikleri araç plakalarının yeniden tescil sürecinin Nisan 2023'e ertelendiğini, bu araçların sahiplerine önce uyarıda bulunulacağını, ardından ceza verileceğini ve son olarak test plakalarının yerleştirileceğini bildirmişti.

Araç sahiplerine yapılan uyarı tedbiri 1 Kasım'dan itibaren uygulanmaya başlanırken, Kosova tarafı yarın itibariyle araç sahiplerine para cezası uygulanacağını duyurmuştu.

Öte yandan Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

AB'nin arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Diğer Haberler