05 Mart 2021 19:19
Kosova'daki savaşın sürdüğü 5-7 Mart 1998'de, evi Sırp güçlerince kuşatıldıktan sonra ailesi ve misafirleriyle birlikte öldürülen Jashari, şehadetinden 10 yıl sonra bağımsızlığına kavuşacak olan Kosova'nın unutulmaz kahramanları arasında yer alıyor.
Adem ve kardeşi Hamza Jashari ile bölgedeki birkaç arkadaşı Sırp güçlerinin saldırılarına dirense de 5 binin üzerinde Sırp, Jashari kardeşleri öldürürken daha sonra Prekaz Katliamı olarak adlandırılacak olayda kadın, çocuk ve yaşlı 56 kişiyi katletti. Katliamdan yalnızca Hamza Jashari'nin 10 yaşındaki kızı Besarta kurtulabildi.
Sırplar, daha önce UÇK'nın kendilerine yönelik saldırı gerçekleştirdiğini öne sürerek "terörist" olarak nitelendirdikleri UÇK mensuplarını cezalandırmak için operasyon düzenlediklerini savunsa da Jashari ailesine karşı yapılan bu saldırıya ilişkin Uluslararası Af Örgütü raporunda "tüm kanıtların saldırının UÇK askerlerini yakalamak için değil, şüphelileri ve ailelerini öldürmek için yapıldığını gösterdiği" ifade edildi.
Jashari ailesini kefenleyen imam o günleri unutamıyor
Kosova'nın orta kesimindeki Drenas'a bağlı bir köyde imamlık yapan 59 yaşındaki Osman Musliu, 23 yıl önce şehitlerin kefenlenmesinde ve tabutlara isimlerinin yazılmasında yardımcı olduğu günü hala unutamıyor.
O güne dair anımsadıklarını anlatan Musliu, yolculuğu sırasında Prekaz'a beş kilometre uzaklıktaki bir köyde Jashari ailesinin üyelerinin cansız bedenleri ile karşılaştığını ve cesetlerin Yugoslav makamlarınca incelendiğini söyledi.
Akşam üzeri oradaki tek imam olarak kendisinin kaldığını kaydeden Musliu, Jashari ailesinin cenaze namazı hakkındaki anısını da anlattı:
"Aklıma Jashari ailesinin cenaze namazını kılacak kimse olmayacağı geldi. Neyse ki cenazeler kıbleye doğru yerleştirilmişti. Hiç kimseye fark ettirmeden gizlice cenaze namazlarını kıldım. Ellerimi tekbire kaldırmadım, ortada bağladım ve hepsinin cenaze namazını kıldım. Bu benim, bu insanlar için bir şey yapabilme fırsatımdı. Çünkü o zaman da bu insanların bizim özgürlüğümüz olacağının farkındaydım. Ben de kurtulabileceğimi düşünmüyordum. Kurtulacağıma ve onlar hakkında konuşacağıma kim inanırdı?"
Musliu, daha sonra Prekaz sakinleri tarafından toprağa verilen Jashari ailesinin cenaze törenine ise katılamadığını aktardı.
Jashari ailesinin vatanlarına karşı özel duyguları olan, milli ve dini bilinci yüksek bir aile olduğunu anlatan Musliu, Adem ve Hamza'nın babası Şaban Jashari'nin İslam dini hakkında bilgi sahibi olan ve zaman zaman müezzinlik de yapan bir kişi olduğunu ifade etti.
Etraftan duyduğu kadarıyla Jashari'lerin dindar bir aile olduğunu kaydeden Musliu, "Öyle ki Sırpların 22 Ocak 1998'deki ilk saldırısında, anne Zahide sahura kalktıklarını ve sahur sonrası saldırıya uğradıklarını anlatıyormuş." dedi.
"Amca, başardık!"
Adem ve Hamza'nın savaş döneminde yurt dışında yaşayan kardeşleri Rıfat Jashari öncülüğünde 2002'de Prekaz'da bugün Adem Jashari Anı Evi ve Şehitliği'nin bulunduğu külliyeye uygun bir şekilde defin işlemlerinin yapılması için cenazelerin tespiti yapıldı.
Şehit edilmesinin ardından Adem Jashari, Kosova Savaşı'nın ve ülkenin bağımsızlığının en önemli sembollerinden biri haline geldi. Kosova'nın ilk cumhurbaşkanı İbrahim Rugova tarafından Adem Jashari'ye "Kosova Kahramanı" unvanı verildi.
Jashari'nin mirası, şehadetinden 10 yıl sonra Kosova'nın bağımsızlığının ilan edildiği 17 Şubat 2008'den beri "Bac, u kry" (Amca, başardık) sloganıyla yaşatılıyor.