Makedonya'daki siyasi partilerinin daha önce vardığı anlaşma gereği, gece geç saatlerde düzenlenen oturumda meclisin feshedilmesi kararı alındı.
Muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) milletvekillerinin katılmadığı oturum kısa sürdü.
Oturumda konuşan Meclis Başkanı Trajko Veljanovski, bugüne kadar görevinin yerine getiren tüm milletvekillerine teşekkür etti.
Makedonya'da 18 Ocak'ta alınan karar gereği, 23 Şubat'ta geçici hükümet kurulmuş, 24 Nisan'da yapılması planlanan erken genel seçimden 60 gün önce meclisin feshedilmesi kararlaştırılmıştı.
Ancak, iktidar ve muhalefetteki partilerin liderleri ile ABD'nin Üsküp Büyükelçisi Jess Baily'nin şubat ayında yaptığı görüşmenin ardından, Prjino Antlaşması'nın koşullarının tam anlamıyla yerine getirilmediği, bu nedenle seçimin 24 Nisan'da değil, haziranda yapılmasının daha uygun olduğu açıklanmıştı.
Makedonya'da uzun süredir devam eden siyasi krizin çözümü amacıyla ülkedeki siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı anlaşmada 7 Nisan'da meclisin feshedilmesi ve 5 Haziran'da erken genel seçime gidilmesi öngörülmüştü.
Makedonya'daki siyasi kriz
Makedonya'da devam eden siyasi krizin çözümü için AB Komisyonu'nun genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn'ın ara buluculuğunda geçen yıl haziran ve temmuzda bir araya gelen dört büyük siyasi partinin liderleri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda uzlaşmıştı.
İktidar ve muhalefet partileri arasında imzalanan Prjino Antlaşması'na göre muhalefetin meclis çalışmalarına dönmesi, yasa dışı dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisanda yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörülmüştü.
Anlaşma dahilinde Başbakan Nikola Gruevski istifa etmiş ve Emil Dimitriev, seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kurmuştu.