20 Mart 2024 14:35
Türk dünyasının en kadim gelenekleri arasında yer alan “Semeni Tatlısı” Türkmenistan'da Nevruz’un vazgeçilmez lezzeti kabul ediliyor.
Yıkanan buğdaylar çimlenmesi için kaplara koyuluyor. Sütleşen kök yeşilliklerden ayrılıyor, kazanlarda pişiriliyor.
Türk dünyasında farklı isimlerle anılsa da, lezzetleri aynı olan semeni tatlısı, şeker konulmadan tatlı oluyor. Aşure kültürüne benzeyen Semeni tatlısı Türkmenistan'da kadim nevruz gelenekleri arasında dikkati çekiyor. Sadece buğday, su ve undan yapılan Semeni tatlısının hazırlanması hem ustalık hem de emek istiyor.
Bolluk ve bereketi sembolize eden Nevruz’da sofraları süsleyen Semeni tatlısı Türkiye’de “uğut” adıyla biliniyor.
Anahtar Kelimeler: türkmenistan, semeni tatlısı, nevruz,