orta-koridorda-yuk-tasimaciligi-artti

Orta koridorda yük taşımacılığı arttı

Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı Limanı'ndan hareket eden gemilerle Ocak ayından Temmuz ayına kadar olan dönemde 1 milyon 400 bin ton yük taşındı.

19 Ağustos 2024 13:54

Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı Limanı'ndan yılın ilk 7 ayında 1 milyon 4 yüz bin ton yük taşındı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre 100 bin ton artış anlamına geliyor.

Liman'da kapasite artırımına yönelik çalışmalar da sürüyor. Bu kapsamda Uluslararası Türkiye Motorlu Taşıyıcılar Birliği yetkilileri ile Türkmenistan Ulaştırma ve Lojistik Merkezi temsilcileri İstanbul’da bir araya geldi. Toplantıda sürdürülebilir taşımacılığın küresel önemine vurgu yapıldı, atılması gereken adımlar değerlendirildi.

Avrupa – Kafkasya - Asya ticaret yolları üzerinde bulunan Türkmenbaşı Limanı jeopolitik konumu itibariyle modern ipek yolunun önemli bir noktasını oluşturuyor.  

Türkmenbaşı Limanı'ndan Bakü Limanı'na düzenli konteyner taşımacılığı yapılıyor. Kargo taşımacılığının yakın dönemde Kazakistan’ın Aktau Limanı'na da başlatılması planlanıyor. Orta koridorun kilit noktasında yer alan Liman sayesinde büyük ölçekli yük taşımacılığında mesafe ve seyahat süresi önemli ölçüde azalıyor.

Yılda ortalama bin 500 geminin kabul edildiği Liman'ın 3 bin 600 metre uzunluğundaki iskelesinde yıl boyunca 24 saat yükleme ve boşaltma işlemi yapılabiliyor.

Anahtar Kelimeler: Orta Koridor, yük taşımacılığı,

Diğer Haberler