ozbekistan-da-kirim-tatar-surgunu-anma-toreni

Özbekistan’da Kırım Tatar Sürgünü Anma Töreni

Başkent Taşkent'te Kırım Tatar sürgününün 73. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni yapıldı.

18 Mayıs 2017 16:23

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Kırım Tatar sürgününün 73. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni yapıldı.

Kırım Tatar Milli Medeniyet Merkezi tarafından düzenlenen anma törenine ülkede yaşayan çok sayıda Kırım Tatarı ve Özbek vatandaşının yanı sıra Rusya'nın Taşkent Büyükelçisi Vladimir Tyurdenev de katıldı.

Tören, Taşkent’teki Şehitler Hatırası Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı. Daha sonra katılımcılar, sürgünde ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Törende sürgünde ölenler için Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

Ukrayna'nın Taşkent Büyükelçisi Yuriy Savçenko da anma töreni öncesinde geldiği Şehitler Hatırası Anıtı'na çelenk bırakarak sürgünde ölenleri andı.

Kırım Tatar Milli Medeniyet Merkezi Başkanı Nusret Cemilev, törende yaptığı konuşmada, 18 Mayıs 1944 sürgününün 73. yıl dönümünde ölenleri anmak için toplandıklarını belirterek, anma törenlerinin Kırım dahil dünyanın birçok ülkesinde düzenlendiğini anımsattı.

Son dönemde anma törenlerinin daha geniş şekilde yapıldığını vurgulayan Cemilev, törene Ukrayna, Rusya ve diğer ülkelerin Taşkent'teki büyükelçilerinin de katıldığını kaydetti. Cemilev, sürgün yıllarında ve günümüzde de Kırım Tatarlarına verdiği destekten dolayı Özbek halkı ve hükümetine teşekkür etti.

81 yaşındaki Osmanov yaşadıkları acıyı anlattı

Kırım Tatar halkı temsilcileri de tarihlerinde bu sürgünden daha acı, daha kederli bir hadisenin olmadığını ifade ederek, bu acıların bir kez daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Şevket Osmanov, AA muhabirine sürgün süreci ve sürgün yıllarına ilişkin anılarını anlattı.

81 yaşındaki Osmanov, Nazi Almanyası'nın Kırım'ı işgalinin ardından 1944'te Kırım Tatar halkının ikinci kez yine zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve 18 Mayıs'ta ana vatanları Kırım'dan Orta Asya'nın çeşitli bölgelerine sürüldüklerini belirtti.

Sürgün yıllarının ardından Kırım Tatarlarının sadece bir kısmının Kırım'a döndüğünü, bazılarının sürüldükleri ülkelerde kaldığını, bazılarının da Ukrayna'da yaşadığını belirten Osmanov, şöyle devam etti:

"Kırım Tatar halkı, çok zorlu yıllar yaşadı ve çok eziyet çekti. Artık Kırım'a dönmeleri gerekir. Sürgün öncesinde el konulan mülklerinin Kırım Tatarlarına iade edilmesi lazım. 18 Mayıs 1944'te sabah saat 05.00 civarında Kırım'daki evimize gelen askerler, makineli tüfeklerle kapımızı çaldı ve toparlanmamız için 15 dakika süre tanıdı. O dönemde ben 8 yaşında bir çocuktum. Alabildiğimiz kadar eşyalarımızla alelacele yük vagonlarına bindirildik. 15 günden fazla süren tren yolculuğu çok zorlu geçti, ne yiyeceğimiz ne de içeceğimiz vardı. Yolculuk sırasında çok büyük kayıplar oldu, çok sayıda insan öldü".

Sovyet Ordusuna 1941'de alınan babasının 1943'te savaşta öldüğünü anlatan Osmanov, "Sürgün sırasında annem, 10 ve 6 yaşlarındaki iki kardeşimle çok büyük zorluklar içinde trenle Özbekistan'a ulaştık ve çok büyük zorluklara rağmen ayakta kaldık. O dönemde Kırım Tatarlarına yardım elini uzatan ve hayatta kalmasını sağlayan Özbek halkına çok teşekkür borçluyuz. Çünkü, Özbek halkı ellerinden geldiği kadar bizlere destek oldu ve hayatta kalmamızı sağladı." dedi.

Sovyetler Birliği, 1944'te 150 binden fazla Kırım Tatarını Özbekistan'a sürgüne göndermişti. Sovyetler Birliği'nin parçalanmasının ardından Özbekistan'a sürülen Kırım Tatarlarının büyük bir kısmı, öz vatanlarına geri dönmüştü. Özbekistan'da hala 30 binden fazla Kırım Tatarı yaşıyor. (A.A)

 

Anahtar Kelimeler: Kırım Tatar Sürgünü, Özbekistan, Taşkent,

Diğer Haberler