03 Aralık 2022 11:04
Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in eş başkanlığında düzenlenen toplantıda taraflar arasındaki iş birliğinin durumu ve geleceğine ilişkin meseleler ele alındı.
Toplantıda konuşan Aripov, Özbekistan ile Rusya'nın uzun yıllara dayalı geleneksel dostluk ve iş birliği bağlarıyla bağlı, günümüzde iki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek seviyede gelişmekte olduğunu kaydetti.
Mevcut imkan ve fırsatlar göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artırılmasının mümkün olduğunu kaydeden Aripov, sanayi, enerji, tarım, gıda, tekstil, elektrik mühendisliği, kimya ve ilaç sanayi, inşaat malzemeleri üretimi gibi alanlarda büyük fırsatların olduğunu söyledi.
Rus iş adamlarını Özbekistan ile Rusya arasındaki iş birliğini daha da geliştirmek için mevcut kaynakları daha aktif kullanmaya çağıran Aripov, "Rus iş çevreleriyle yapıcı ve uzun vadeli iş birliği geliştirmek istiyoruz." dedi.
"Özbekistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği ile ilişkilerini derinleştirmesi gerekiyor"
Mişustin de Özbekistan'ın en büyük ticaret ortaklarından biri olan Rusya'nın, geçen yıl verilerine göre Çin'i geride bırakarak, Özbekistan'ın dış ticaret hacminde yaklaşık yüzde 18'lik payla birinci sıraya yükseldiğini kaydederek ülkede, 2 bin 700'e yakın Rus sermayeli işletmenin faaliyet yaptığını belirtti.
Mişustin, Rusya'nın coğrafi, kültürel ve manevi değerler açısından yakın olan komşularıyla karşılıklı iş birliğini geliştirmeye hazır olduğunu kaydederek "Rusya, dost ülkelerle iş birliğine açık olmaya devam ediyor. Geçmiş on yılların deneyimine dayanarak, coğrafi, kültürel ve manevi değerler açısından yakın olanlar, Rusya ile karşılıklı iş birliğinin avantajlarını anlıyorlar. Çok yönlü ticari-ekonomik ilişkileri geliştirmek ve yakın komşularla proje ve yatırım iş birliğini hayata geçirmek için her şeye sahibiz. Özbekistan da böyle komşulardan biridir. İlişkilerimizi eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirimizin çıkarlarını gözetme ilkelerine dayalı olarak kuruyoruz." diye konuştu.
Mişustin, Özbekistan'ın, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğini kaydederek "Gelecekte iş birliği içinde çalışabilmek için Özbekistan'ın AEB ile ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.
AEB'nin piyasa büyüklüğü, endüstriyel ve tarımsal potansiyeli açısından önde gelen bölgesel entegrasyon birliklerinden biri olduğunu ve yaklaşık 190 milyon tüketicisinin bulunduğunu kaydeden Mişustin, "Bu da halihazırda gözlemci statüsünde olan Özbekistan'a yeni ekonomik ufuklar açıyor. Tam bir üyelik, yeni alanlarda doğrudan iş birliğine dayalı ilişkilerin geliştirilmesine güçlü bir ivme kazandıracaktır." ifadesini kullandı.
12 belge imzalandı
Toplantının sonunda taraflar arasında iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin 11 belge imzalandı. Aripov ve Mişustin ayrıca KEK toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak bildiriye imza attı.
İmzalanan anlaşma ve protokollerin arasında taraflar arasında gümrük, ürünlerin elektronik belgelendirme sistemlerinin karşılıklı olarak uygulanması, göçmen işçi haklarının korunması alanlarında iş birliği anlaşmaları ile endüstriyel iş birliğinin genişletilmesine yönelik kapsamlı iş birliği programı, ulaştırma alanında iş birliğine yönelik eylem planı ile daha önce imzalanan "Sadeleştirilmiş Gümrük Koridoru" anlaşmasında değişikliklerin yapılmasına ilişkin protokol de yer alıyor.
Aripov ve Mişustin ayrıca iki ülke iş insanlarının katıldığı Özbek-Rus İş Forumu'na katıldı.