ozbekistandaki-hazreti-imam-kulliyesi-yerli-ve-yabanci-turistlerin-ilgisini-cek

Özbekistan'daki Hazreti İmam Külliyesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor

Başkent Taşkent'te bulunan külliye, birçok yapıyı bünyesinde bulundurması ile dikkat çekiyor.

01 Eylül 2024 11:35

Özbekistan’ın başkenti Taşkent'te turistlerin gözde uğrak noktalarının başında Hazreti İmam Külliyesi geliyor.

Külliyenin adı 10. yüzyılda Taşkent’te yaşamış Ebu Bekir Kaffal eş-Şaşi adındaki din alimine ithafen koyuldu. 16. yüzyıldan sonraki dönemlerde din aliminin türbesi etrafında Barakhan ve Muyi Mübarek medreseleri gibi yapılar kuruldu.  

Külliyenin ana meydanında her yıl bayram namazları kılınıyor. Günlük hayatta ise burası yerli ve yabancı turistlerin gezeceği geniş ve açık bir meydan olarak işlev görüyor. 

Külliyenin en eski yapılarından, Barakhan Medresesi mimarisi ve desenleriyle Semerkant ve Buhara’nın tarihi binalarını andırıyor. Giriş kapısının iki kenarına ve üzerine işlenen mavi desenler ve Kur'an-ı Kerim ayetleri, medresenin bölgedeki diğer tarihi yapılara benzer izler taşıdığını gösteriyor.

Toplam 34 hücre, mescit, dershane ve geniş iç avludan oluşan Barakhan Medresesi, 20. yüzyılın başlarına kadar medrese olarak faaliyetini sürdürdü. Sovyetler Birliği döneminde ise işçi yurdu ve depo olarak kullanıldı. Günümüzde ise Medrese, zanaatkarlar tarafından atölye olarak kullanılıyor ve şehrin en önemli turistik mekanlarından biri sayılıyor.

Anahtar Kelimeler: özbekistan, hazreti imam külliyesi, turist,

Diğer Haberler