ozbekistandan-abdye-tepki

Özbekistan'dan ABD'ye tepki

Özbekistan hükümeti, ABD'nin, ülkeyi dini özgürlükler konusunda "özellikle kaygı duyulan ülkeler" listesine dahil etmesinin adil olmadığını belirterek, Özbekistan'ın bu listeden çıkarılmasını istedi.

15 Ocak 2018 12:02

Özbekistan hükümeti, ABD'nin ülkeyi Uluslararası Dini Özgürlükler Yasası çerçevesinde, "özellikle kaygı duyulan ülkeler" listesine Özbekistan'ın dahil edilmesine tepki göstererek, bunun adil olmadığı ve listeden çıkarılmaları gerektiğini bildirdi.

Özbekistan Bakanlar Kurulu Din İşleri Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Özbekistan'ı "özellikle kaygı duyulan ülkeler" listesine dahil etmeden önce ülkede bulunan çeşitli din temsilcilerine, üniversitelere ve bilimsel araştırma merkezlerine danışmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Amerikalı uzmanların bu raporu hazırlanmasında belirsiz kaynaklara dayanması nedeniyle Özbekistan'daki dini durumla ilgili esassız ve gerçekten uzak bir sonuca varılması acı verici bir durumdur." ifadesine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığının bu raporunun "tartışılmaz bir gerçek olmadığı" vurgulanan açıklamada, ABD'nin aldığı kararın "ülkelerin sosyal göstergelerini kendi imkan ve görüşleri çerçevesinde araştırması sonucunda alınan subjektif bir hülasa" olduğu kaydedildi.

Özbekistan'da 16 din temsilcisinin kurduğu 2 bin 243 dini teşkilatın faaliyet gösterdiği ve hepsinin dini adet ve merasimlerini özgürce yerine getirdiği bildirilen açıklamada, son dönemde Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in girişimleriyle vatandaşların dini hak ve özgürlüklerinin temin edilmesine, dini hoşgörünün daha da geliştirilmesine ve dini ve milli değerlerin yeniden kazandırılmasına yönelik önemli çalışmaların yapıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca, son dönemde 16 binden fazla vatandaşın, emniyetin hazırladığı "aşırılıkçı dini gruplarla ilişkililer" listesinden çıkarılarak topluma kazandırıldığı anımsatıldı.

- Özbekistan Müslümanları İdaresi

Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi tarafından yapılan açıklamada da Özbekistan'ın bu listeye dahil edilmesinin daha önceki eski görüşler sırasında kabul edilen "tek taraflı, gerçekten uzak ve önyargılı bir hülasa" olduğu belirtildi.

Özbekistan'ın söz konusu listeye alınmasının adil olmadığı kaydedilen açıklamada, "Belirtilen bu esaslar ve çok sayıdaki vatandaşın taleplerinden yola çıkarak Özbekistan'ın bu listeden çıkarılması amaca uygun olacaktır." ifadesi kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 4 Ocak'taki açıklamasında, 1998 Uluslararası Dini Özgürlükler Yasasında çeşitli düzenlemelere giderek Pakistan'ı "Özel İzleme" listesine aldıklarını duyurmuş, aynı yasa içerisinde yapılan düzenlemeler çerçevesinde, Myanmar, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Sudan, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ı da "özellikle kaygı duyulan ülkeler" listesine eklediklerini aktarmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

Anahtar Kelimeler: Özbekistan,

Diğer Haberler