quot-turkmenistan-dogalgazda-iran-39-dan-bir-adim-onde-quot

"Türkmenistan, doğalgazda İran'dan bir adım önde"

Türkmenistan'ın doğal gazda İran'dan daha avantajlı durumda olduğu iddia ediliyor.

11 Aralık 2015 12:56

Brüksel'de bulunan düşünce kuruluşu Merkez Avrupa Enerji Ortaklığı (CEEP) Üst Yöneticisi Marcin Bodio, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran ve Türkmenistan'ın büyük miktarda doğalgaz rezervine sahip olduğunu hatırlattı.

Türkmenistan'ın bu alanda İran'ın bir adım önünde bulunduğuna işaret eden Bodio, İran'ın doğalgaz için uygun iletim boru hatları altyapısına sahip olmadığını dile getirdi. Bodio, "İran'ın bu durumu çözüp geliştirmesi uzun yıllar alır. Ancak Türkmenistan, çok daha iyi durumda. Eski Sovyetler Birliği'nden kalan altyapı bağlantıları ülkeye batıda Türkiye, kuzeydoğuda Çin ve güneydoğuda Hindistan ile bağlantı avantajı sağlıyor" ifadesini kullandı.

- "İran'ın LNG'de de şansı az"

Bodio, İran için en uygun çözümün doğalgazı sıvılaştırılmış formda (LNG) göndermek olabileceğini ifade ederek, dünya gaz tüketimindeki payı yüzde 10 olan LNG'ye talebin hızla arttığını söyledi.

İran için en doğal LNG rotasının Uzakdoğu olduğunu, Japonya, Kore ve Çin'de yüksek tüketim yapıldığını anlatan Bodio, emtia fiyatlarındaki küresel düşüş nedeniyle bu pazarların İran için çok da çekici olmayacağına işaret etti. Bodio, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İran, LNG ile Avrupa pazarına girmek istemesi durumunda Katar, Cezayir, Nijerya gibi mevcut tedarikçilerin yanı sıra gelecekte bölgeye gaz transfer edecek Amerika Birleşik Devletleri ile de rekabet etmek zorunda kalabilir. Ayrıca Polonya ve Litvanya kendi LNG terminallerini inşa ettiler. Bunlar Avrupa'nın LNG sektörünün gelişimi açısından mükemmel iki örnek. Yakın gelecekte Hırvatistan da bir terminal inşa edecek. Bu da Orta Avrupa'da 100 milyon müşteriye hizmet edebilecek bir gaz terminali olacağı anlamına geliyor."

- "Gönderdiği gazda azaltmaya gidiyor"

Merkezi İngiltere'de bulunan enerji danışmanlık şirketi Wood MacKenzie'nin Küresel Gaz Araştırmaları Müdürü Stephen O'Rourke da İran'ın sert kış şartlarında randımanlı doğalgaz akışı sağlayamadığına dikkati çekerek, "Eğer sert bir kış yaşıyorlarsa İran hemen gönderdiği gazda azaltmaya gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın iç tüketiminin hızla arttığını vurgulayan O'Rourke, ülkenin Güney Pars gibi yeni sahalardan elde edeceği doğalgazı iç tüketim ve petrol üretimini desteklemek için kullanacağını dile getirdi.

Türkmenistan'ın Avrupa'ya Hazar Denizi üzerinden doğalgaz göndermesine Rusya ve İran'dan direnç gelebileceğini belirten O'Rourke, "Bu nedenle Türkmenistan da Çin pazarına yönelmeye başladı" dedi.

İran'ın yıllık gaz tüketimi 2002'de 80 milyar metreküpken 2014 itibarıyla yaklaşık 160 milyar metreküpe yükseldi. Hazar Enerji Enstitüsünün raporuna göre, İran'ın doğalgaz aldığı ülkelerin başında Türkmenistan geliyor. Türkmenistan'dan aldığı gazı Türkiye'ye de ihraç eden İran, ayrıca Azerbaycan'dan da doğalgaz temin ediyor.

AA




Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Doğalgaz,

Diğer Haberler