03 Kasım 2022 22:48
Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan YEE Türkçe Eğitim Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kolonyanın alıntı bir kelime olduğunu ifade ederek, "15'inci yüzyıldan itibaren dünyada parfüm ve etil alkolün icat edilmesiyle kolonya 1709'dan itibaren çok önem kazandı." dedi.
Türklerin kolonyadan önce gül suyu kullandıklarını söyleyen Kartallıoğlu, "Gül suyunu üretmek ve uzun süre muhafaza etmek çok kolay değildir. Bir süre sonra gül suyunun yerini kolonya almıştır. Maliyeti de daha düşüktü. Türkler yaklaşık 300 yıldır bu kolonyayı üretmektedir." diye konuştu.
Kartallıoğlu, lokumun Osmanlı'da "rahat lokum" olarak kullanıldığını belirterek, "Lokum önceleri un, pekmez ve balla yapılırdı. 19'uncu yüzyılda rafine şeker ve nişastanın icadıyla lokum tam bir Türk tatlısı haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.
YEE Başkan Yardımcısı Ahmet Naim Çiçekler ve YEE Saraybosna Müdürü Mehmet Akif Yaman'ın katıldığı konferans yoğun ilgi görürken katılımcılara 16 çeşit lokum ve 10 farklı kolonya tanıtıldı.