savunma-sanayiinde-tarihi-gun

Savunma Sanayii'nde tarihi gün

Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

10 Nisan 2023 16:00

Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

İstanbul Tuzla'da düzenlenen törene Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Erdoğan, "Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir." dedi.

TCG Anadolu gemisinin inşasına 2016 yılı Nisan ayında başlandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aradan geçen 7 yılın sonunda TCG Anadolu gemimizi hizmete alıyoruz. Mutluyuz, gururluyuz. Rabb'im bu gururumuzu daim kılsın." diye konuştu.

Ülkenin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu'nun hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, "Tabii bu bizim için yeterli değil. İnşallah şimdi ikinci etabımız bu uçak gemimizin tamını inşallah inşa etmek. Onun da görüşmelerini birçok ülkeyle yaptık, yapıyoruz ve bunu da başaracağız. Bu gemiyi Türkiye Yüzyılı'nda lider ve dünyada söz sahibi ülke konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz. Sadece bununla kalmıyor Mavi Vatan'a kazandıracağımız MİLGEM istif sınıfı 3 yeni fırkateynimizin saç kesimini de bugün gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"TCG Anadolu dünyanın ilk SİHA gemisidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCG Anadolu'nun inşasında emeği geçen ve fırkateynlerin inşasında görev alacak herkese teşekkür ederek, "Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bir başka ifadeyle TCG Anadolu dünyanın ilk SİHA gemisidir. Bu gemimize Bayraktar TB3, SİHA, Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı ve HÜRJET Hafif Taarruz Uçağımız iniş kalkış yapabilecek. Ayrıca taşıdığı tanklar ve zırhlı amfibi hücum araçları sayesinde bu gemimiz gerektiğinde dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkan sağlayacak özelliklere sahip."

Geminin yerlilik oranının yüzde 70 gibi oldukça yüksek bir seviyede olduğunu vurgulayan Erdoğan, TCG Anadolu sayesinde tabur büyüklüğünde bir kuvvetin, ana üst desteğe ihtiyacı olmaksızın Ege, Akdeniz ve Karadeniz'deki kriz bölgelerine kolayca intikal ettirebileceğini kaydetti.

"Gemi inşa sanayimiz milli uçak gemimizi de layıkıyla yapacaktır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gemide yer alan silah, savaş yönetim, elektronik harp, kızılötesi arama ve takip, elektro optik arama, lazer ikaz ve torpido savunma sistemleri ile radarların, yerli ve milli sanayi tarafından geliştirildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Askeri amaçlar yanında gerektiğinde doğal afet yardım görevlileri ve insani operasyonlar çerçevesinde de kullanabileceğimiz bu gemide tam teşekküllü hastane ve ameliyathane yer alıyor. Bütün bu özellikleriyle TCG Anadolu sayesinde dünyada ilklerden olan oyun değiştiren teknolojilere, sistemlere ve çözümlere öncülük eden bir ülke haline geleceğiz. Bu tür projelerde edindiğimiz tecrübeler bize yerli ve milliliği daha fazla olan, daha gelişmiş teknolojileri ülkemize kazandırma imkanı sağlıyor. Amfibi hücum gemimizin hizmete alınışıyla beraber milli uçak gemimizi üretme yolunda büyük bir adım atmış bulunuyoruz. Gemi inşa sanayimiz milli uçak gemimizi de layıkıyla yaptı ve yapacaktır."

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, "Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmiş TCG Anadolu, sahip olduğu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamızın göz bebeği olacak, şanlı ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktır." dedi.

Bugün hizmete giren TCG Anadolu gemisini Türk mühendisliğinin, işçiliğinin, müteşebbisinin, askerinin, Türk Deniz Kuvvetlerinin ve ülkenin büyük bir başarısı, iftihar ve gurur tablosu olarak nitelendiren Akar, şunları söyledi:

"Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmiş TCG Anadolu, sahip olduğu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamızın göz bebeği olacak, şanlı ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktır. Taşıyacağı TB-3 Bayraktar İHA'ları ve Zırhlı Amfibi Hücum Araçları ile emsallerine göre farklı ve çığır açan bir konsepte sahip TCG Anadolu, yerli ve milli savunma sanayimizin üretim kapasitesi ve yeteneğinin ulaştığı seviyeyi de en açık şekilde ortaya koymaktadır."

Geçmişte piyade tüfeği dahi yurt dışından tedarik edilirken artık piyade tüfeklerini, tüm hafif silahlarını, ÇNRA'ları, Fırtına obüslerini, İHA/SİHA/TİHA'larını, Atak helikopterlerini, savaş gemilerini, milli deniz topunu, akıllı hassas mühimmat ve füzelerini tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelindiğine vurgu yapan Akar, "Çatlasalar da patlasalar da inşallah uçağımızı da tankımızı da yapacağız, Kızılelma'yı da uçuracağız. Artık cin şişeden çıktı. Böylece Türk Silahlı Kuvvetleri, dünyada çok az sayıda ordunun elde edebileceği yüksek teknolojinin sağladığı avantajlara ve operasyonel üstünlüğe sahiptir." ifadelerini kullandı.

Yerlilik ve millilik oranı yüzde 80'lere ulaşan savunma sanayiinin bu seviyelere gelmesinde gösterdiği liderlik, destek ve teşvikleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şükranlarını sunan Bakan Akar, "Büyük ve güçlü Türkiye için gösterdiğiniz hedef doğrultusunda yılmadan, yorulmadan çalışan savunma sanayiimiz modern tesisleri, yetişmiş nitelikli personeli, kazandığı kabiliyetleri ve sağladığı ekonomik katma değer ile ülkemizi uluslararası alanda en üst lige taşımıştır." dedi.

TCG Anadolu’nun özellikleri

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu konuşması sırasında TCG Anadolu'nun özelliklerine ilişkin de bilgi verdi.

Buna göre TCG Anadolu'da 9 bin 200 metrekare kara ve hava araçları park alanı bulunuyor.

Hava aracı taşıma yeteneği kapsamında icra edilecek harekata bağlı olarak 12 insanlı veya insansız muharip uçak, farklı tipte 21 helikopter ve SİHA'lar konuşlandırabilecek TCG Anadolu, kara aracı olarak 13 tank, 27 amfibi hücum aracı, 6 zırhlı personel taşıyıcı ve zırhlı muharebe aracı, 33 muhtelif araç, 15 römork geminin hafif ve ağır araç güvertesinde taşınabilecek.

Havuz güvertesinde 4 mekanize çıkarma gemisi ve 2 personel çıkarma botu bulunan gemi, 400 personeline ilave olarak toplam 1400 personel kapasitesine sahip. TCG Anadolu söz konusu personeli sahile bağlı olmadan 90 gün boyunca destekleme imkanını da taşıyor.

Diğer Haberler