sirbistanda-tum-sirplar-meclisi-oturumu-duzenlendi

Sırbistan'da "Tüm Sırplar Meclisi" oturumu düzenlendi

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Sırbistan ve Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti (RS) hükümetlerinin "Tüm Sırplar Meclisi" oturumu yapıldı.

08 Haziran 2024 21:27

Belgrad'da "Tek millet tek meclis" sloganıyla düzenlenen "Tüm Sırplar Meclisi" oturumuna, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Başbakan Milos Vucevic, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp Üyesi Zeljka Cvijanovic, RS Başkanı Milorad Dodik ile çok sayıda Sırp yetkili katıldı.

Oturumda, Sırp halkının ulusal ve siyasi haklarının ve ortak geleceğinin korunmasına ilişkin bildirge taslağı oy birliğiyle kabul edildi.

Taslağın Sırbistan ve RS meclislerinde 90 gün içinde oylanmasının beklendiği belirtildi.

RS Günü'nün 15 Şubat'ta kutlanması amaçlanıyor

Sırp lider Vucic burada yaptığı açıklamada, ülkesinin ve RS'nin imzalanan hiçbir anlaşmayı ihlal etmediğini kaydetti.

Vucic, RS'yi asla yalnız bırakmayacaklarını ifade ederek, Bosna Hersek'teki sorunların, ülkedeki savaşı sona erdiren Dayton Barış Antlaşması'yla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

RS Başkanı Dodik, kabul edilen taslağın, Sırbistan ve RS'deki Sırpların ulusal çıkarlarını rehabilite eden tarihi ve temel bir belge olduğunu ifade etti.

Dodik taslakta, her yıl 9 Ocak'ta kutlanan "RS Günü"nün, Sırbistan'ın Devlet Günü olarak kutladığı 15 Şubat'ta kutlanmasının, 9 Ocak'ın ise "RS Kurulma Günü" olarak kabul edilmesinin de yer aldığını belirtti.

 

Anahtar Kelimeler: sırbistan, tüm sırplar meclisi, oturum,

Diğer Haberler