taskentin-en-ugrak-yeri-hz-imam-kulliyesi

Taşkent'in en uğrak yeri: "Hz. İmam Külliyesi"

Külliye, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e gelen her turist için en önemli tarihi uğrak yeri olarak biliniyor.

06 Eylül 2024 17:34

Orta Çağ mimarisinin en güzel örneklerini ziyaretçilerine sunan Hazreti İmam Külliyesi, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'in en ihtişamlı tarihi noktaları arasında yer alıyor. Kubbeler, minareler ve medreselerle çevrili tarihi külliye, Taşkent’in merkezinde yer alıyor. 

Hazreti İmam ismi, 10.yüzyılda Taşkent’te yaşamış Ebu Bekir Kaffal eş-Şaşi adında çok bilinen bir din alimine ithafen konuldu.16.yüzyıldan sonraki dönemlerde din aliminin türbesi etrafında Barakhan ve Muyi Mübarek medreseleri gibi yapılar kuruldu. Günümüzde külliyenin ana meydanında bayram namazları kılınıyor. 

Barakhan Medresesi külliyenin en eski yapılarından.Medrese, mimarisi ile Semerkant ve Buhara’nın tarihi binalarını andırıyor. Giriş kapısının iki kenarına ve üzerine işlenen mavi desenler ve Kur'an-ı Kerim ayetleri, medresenin en belrigin özellikleri. 

Toplam 34 hücre, mescit, dershane ve geniş iç avludan oluşan Barakhan Medresesi, 20.yüzyılın başlarına kadar medrese olarak faaliyetini sürdürdü. Bugün zanaatkar atölyelerine ev sahipliği yapan Medrese halen şehrin en önemli turistik mekanlarından biri olarak hizmet veriyor.
 

Anahtar Kelimeler: özbekistan, hazreti imam külliyesi, taşkent,

Diğer Haberler