27 Mart 2017 10:15
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonatoloji Bölümünden Prof. Dr. Derya Büyükkayhan, Kazak meslektaşlarıyla Türkiye’nin anne ve çocuk sağlığı politikasındaki birtakım temel stratejileri paylaşarak bebek ölümü oranının azaltılmasına yardımcı olduklarını söyledi.
Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığının (TİKA) Kazakistan’da uyguladığı "Anne ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Programı" kapsamında Kazakistan’ın Çimkent ve Astana kentlerindeki neonatoloji uzmanlarına eğitim seminerleri veren Büyükkayhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan’a dört eğitimci doktorla geldiklerini belirtti.
Geçen hafta Çimkent’te 90 doktora eğitim verdiklerini, halihazırda da Astana’daki Akmola hastanesinde 55 doktora 4 gün eğitim vereceklerini ifade eden Büyükkayhan, “Eğitimde konuları anlatmakla kalamayacağız. Eğitim sürecinde maketler üzerinde yeni doğan bebeğe müdahale nasıl yapılır, el becerileri nasıl geliştirilir şeklinde çalışmalar yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Büyükkayhan, 2000’li yıllarda Türkiye’de yeni doğan bebeklerin dörtte birinin doğum asfiksisinden öldüğüne dikkati çekerek, “Türkiye’de aktif bir şekilde yapılan eğitimler sayesinde doğum asfiksisine bağlı ölümler çok azaldı ve şu an yüzde 10’un altına düştü.” dedi.
Avrupa ve ABD’nin 30 yılda azaltabildiği doğumda ölüm oranını Türkiye’nin 8 yılda azalttığına işaret eden Büyükkayhan, şöyle konuştu:
“(Avrupa ve ABD) Onların deneyimlerini biz hızlı bir şekilde sağlık politikamıza adapte etmiştik. Kazakistan, ekonomik kaynakları son derece iyi bir ülke. Çalışma disiplini de çok iyi. O nedenle sağlık politikalarımızdaki birtakım temel stratejileri paylaşarak, Kazakistanlı meslektaşlarımızın bu yolu hızlı bir şekilde katetmesine yardımcı olmayı arz ediyoruz.”
“Kazakistan’da sağlık eğitimine yoğun talep var”
TİKA Astana Koordinatörü Ali İhsan Çağlar, Kazakistan’da anne ve çocuk sağlığı programına yoğun talep olduğunu belirterek, “Son 3 ayda iki program gerçekleştirdik. Türkiye’nin sağlık alanında, özellikle anne ve çocuk sağlığı alanında tecrübesini paylaşmak için yeni projeler üzerinde çalışmaktayız.” dedi.
Çağlar, TİKA’nın programlarına katılan Kazak doktorların, kendi içinde eğitimciler çıkaracağını, aldıkları eğitim sistemini kendi içinde yerleştirerek, ülkenin bütün bölgelerine yayacaklarını sözlerine ekledi.