tika-dan-mogolistan-da-bilim-ve-kultur-arastirmalarina-destek

TİKA’dan Moğolistan’da bilim ve kültür araştırmalarına destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da faaliyet gösteren Uluslararası Göçebe Medeniyetler Çalışmaları Enstitüsü bünyesinde “Biyoarkeolojik Laboratuvar ve Kütüphane” kuruldu.

25 Nisan 2025 12:07

1998 yılında Türkiye, Moğolistan, Endonezya, Kazakistan ve Kırgızistan’ın ortak girişimiyle kurulan ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü kapsamında faaliyet gösteren Enstitü, göçebe medeniyetlerin kültürel, ekonomik, sosyal ve siyasal yönlerini araştırıyor. Merkezi Moğolistan’da bulunan ve UNESCO’nun kategori II statüsündeki ilk ve tek enstitüsü olan kuruluş, bilimsel yayınlar, konferanslar ve uluslararası iş birlikleriyle göçebe kültürlere ilişkin akademik çalışmalara katkı sağlıyor.

TİKA’nın katkısıyla kurulan Biyoarkeolojik Laboratuvar ve Kütüphanenin açılış törenine, Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Başak Genç Yüksel, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, Türk-Moğol Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Milletvekili Prof. Dr. Zülfikar Sarkıt, Moğolistan Milletvekili Prof. Dr. Bum-Oçir Dulam ile Moğolistan Kültürel Miras Politikası Uygulama Dairesi Başkanı Davaatseren Byambasuren katıldı.

“Göçebe Kültürü Moğolistan’da Yaşatılıyor”

Törende konuşan Enstitü Akademik Kurul Başkanı ve Moğolistan Milletvekili Prof. Dr. Bum-Oçir Dulam, göçebe toplumların insanlık tarihine yaptığı katkılara dikkat çekerek, bu kültürün halen Moğol halkı tarafından yaşatıldığını ifade etti. Enstitünün Moğolistan’da kurulmasının da bu kültürel sürekliliğin bir yansıması olduğunu belirten Dulam, projeye destek sağlayan tüm kurumlara teşekkür etti.

“TİKA, Türkiye ile Moğolistan ilişkilerine önemli katkı sunuyor”

Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Başak Genç Yüksel, iki ülke ilişkilerinin stratejik ortaklık düzeyine yükseldiğini belirterek, bu ilişkilerin gelişiminde TİKA’nın önemli rol oynadığını ifade etti. Moğolistan’da 30 yılı aşkın süredir birçok projeye imza atan TİKA’nın çalışmalarını takdirle karşıladıklarını vurguladı.

“Göçebe medeniyeti anlaşılmadan çağdaş medeniyet kavranamaz”

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz da konuşmasında, TİKA’nın kuruluşundan bu yana 170 ülkede 30 binden fazla kalkınma projesi gerçekleştirdiğini, Moğolistan’da ise 1994’ten bu yana 900’den fazla projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Göçebe kültürlerin dünya medeniyetine katkılarını anlamanın önemine dikkat çeken Yorulmaz, “Göçebe medeniyetinin tarihsel süreç içerisindeki rolü yeterince analiz edilmeden, çağdaş medeniyetin entelektüel, sosyolojik ve kültürel temellerini kavramak mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.

TİKA’nın Enstitüyle yürüttüğü bu projenin, göçebe bilincinin tarihine katkı sunacağını belirten Yorulmaz, projeye destek veren Enstitü yönetimine teşekkür etti.

Moğolistan’daki İlk ve Tek Laboratuvar

TİKA tarafından kurulan Biyoarkeolojik Laboratuvar, teknik kapasitesi ve donanımıyla Moğolistan’da alanında ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Laboratuvar, ülkede yürütülen bilimsel çalışmalara katkı sağlıyor ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlara hizmet veriyor.

 

Anahtar Kelimeler: TİKA,

Diğer Haberler