22 Kasım 2022 13:47
UNYT'nin yeni kampüsünün açılış töreni için Tiran'da temaslarda bulunan TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, 51 ülkede eğitim öğretim faaliyetleri yaptıklarını anımsattı.
Arnavutluk'taki üniversitenin kurumun tek üniversitesi olduğuna dikkati çeken Akgün, "Çünkü geri kalan bütün ülkelerde biz K12 düzeyinde eğitim veriyoruz ama burada Tiran'da, Arnavutluk'ta Tiran New York Üniversitesi olarak bilinen ve geçmiş yıllarda bizim bünyemize satın alarak kattığımız üniversitede oldukça yüksek düzeyde kaliteli eğitim veriyoruz." diye konuştu.
Açılışını yaptıkları yeni kampüsün mevcut kapasitelerini ikiye katladığını kaydeden Akgün, bunun, özellikle mühendislik bölümlerinde öğrenim için ayrılmış, 600 yeni öğrencinin eğitim görebileceği bir kampüs olduğunu aktardı.
Öğrencilerin eğitim göreceği yeni bir alan, imkan ve kapasitenin yanı sıra yepyeni laboratuvarların da bulunduğunu vurgulayan Akgün, "Bilgisayar mühendisliği için 3 ayrı laboratuvarımız var. Mimarlık için çok güzel yaratıcı bir laboratuvarımız var. Teknolojik anlamda büyük yenilikler içeren bir binamız." dedi.
Bu üniversitede ve bölümlerinde Arnavutluk'un geleceğini imar ve inşa edecek genç nüfus yetişmesi temennisinde bulunan Akgün, şöyle devam etti:
"Bu genç nüfus hem kendi ülkelerinin kalkınmasına kendilerini adarlar ve Arnavutluk gibi dost bir ülkenin gelişmesine katkıda bulunurlar. Aynı zamanda Türkiye ile Arnavutluk arasında hızla gelişen çok yönlü ilişkilerimizin derinleşmesine katkıda bulunurlar. Yıllık 1 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Buradaki pek çok Türk firmasının Arnavutluk'ta yatırımları var. Kaliteli, nitelikli, dil bilen iyi insanlara ihtiyaç var. Bu, bizim Türk firmaları için de önemli katkı olacaktır."
Üniversite bünyesinde bölgedeki gelişmeleri yakından izleyecekleri Balkan Araştırmaları Enstitüsü de kurduklarına işaret eden Akgün, "Geçmiş aylarda çok güzel, Balkan bölgesinde Türkoloji çalışmaları konusunda bir konferans yaptık. Önümüzdeki günlerde de hem Balkanlar'ın geleceği hem de Türkiye-Balkan ilişkileri konusunda farklı akademik çalışmalara ev sahipliği yapacağız. Böylece Türkiye ile bölge arasındaki ilişkilerin geleceği açısından bilgi temelli yeni bir dönemin başlamasına hizmet edeceğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Akgün, böyle bir binanın kazandırılmasında kendilerine destek olan Türkiye’deki bütün otoritelere, Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliğine ve Arnavutluk'ta başta Eğitim ve Spor Bakanlığı ile Tiran Belediyesi olmak üzere yerel otoritelere teşekkürlerini ifade etti.
UNYT Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir de 2002'de kurulan üniversitenin bu yıl 20. yılını kutladığını söyledi.
Bu süre boyunca UNYT'nin Arnavutluk'taki en önde gelen eğitim kurumlarından biri olduğuna dikkati çeken Erdemir, "Özellikle, tamamen İngilizce eğitim yapması ve Amerikan ve İngiliz üniversitelerinin çift diploma vermesi nedeniyle ülkede en tanınan özel üniversitelerden birisi durumunda." diye konuştu.
Üniversitenin 2018'den beri TMV çatısı altında faaliyet gösterdiğini anımsatan Erdemir, üniversitenin şimdiye kadarki birikimi ve Türkiye'nin yüksek öğrenim alanındaki birikimiyle harmanlayarak üniversiteyi çok daha iyi noktalara getirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.
Üniversite bünyesindeki 3 fakülteye ilaveten bir Balkan Araştırmaları Enstitüsü kurduklarını hatırlatan Erdemir, "Bu enstitü aracılığıyla Arnavutluk ve Türkiye'nin ortak kültürel birikimini, mirasını, geçmişini anlamaya, araştırmaya yönelik projeler yürütmeye başladık." dedi.
Ekonomi ve İşletme Fakültesi, Sosyal Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi olmak üzere üniversitenin 3 fakültesi bulunduğunu aktaran Erdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Mühendislik-mimarlık fakültemizi bu binaya taşımış olduk. Bu bina gerçekten de fakültenin derslerine, içeriğine çok uygun. Yüksek teknolojik imkanlarla donatılmış yepyeni bir bina. Dolayısıyla bu bina aracılığıyla Arnavutluk yüksek öğretimine önemli katkılarda bulunmaya devam etmek istiyoruz."