turkiye-ile-ozbekistan-arasinda-yol-haritasi-belgesi-imzalandi

Türkiye ile Özbekistan arasında "Yol Haritası" belgesi imzalandı

Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, iki ülke arasındaki iş birliğini kurumsallaştırmak amacıyla bir "Yol Haritası" belgesi imzalandığı belirtildi.

12 Eylül 2024 17:10

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın üçlü toplantı formatında istişareler yapmak üzere Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bulunuyor. Fidan, Yerlikaya ve Kalın burada Özbek mevkidaşları ile bir araya geldi.

Buluşmada, Türkiye ile Özbekistan arasındaki iş birliğinin kurumsallaşmasının önemli bir adımı olan ve iki ülke arasındaki ilişkileri belirleyecek "Yol Haritası" belgesi imzalandı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerin ilk kez bu formatta yapıldığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ortaya koyduğu irade çerçevesinde ikili ve çok taraflı iş birliği konularının ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, bölgesel meselelerin yanı sıra terör ve aşırıcılık, düzensiz göç ve kaçakçılık gibi sorunlarla ortak mücadele yollarının istişare edildiğinin altı çizilerek, "Görüşmelerin neticesinde iki ülke arasındaki somut iş birliğinin kurumsallaşması ve sistematik olarak sürdürülmesini sağlayacak yol haritası üzerinde mutabık kalınmış ve söz konusu metin katılımcılar tarafından imzalanmıştır." ifadesine yer verildi.

"Yol haritasının" siyasi iş birliği ve parlamenter diplomasi; ticaret, ekonomi ve yatırım; savunma, güvenlik ve içişleri başlıkları ile kültürel ve insani alanlarda atılacak somut adımları içerdiği vurgulanan açıklamada, Özbekistan ile kapsamlı stratejik ortaklığın daha da derinleştirilmesi için çalışmaya devam edileceği mesajı verildi.

Anahtar Kelimeler: türkiye, özbekistan, yol haritası,

Diğer Haberler