turkmen-geleneksel-yemegi-dograma

Türkmen geleneksel yemeği: Doğrama

Türkmenistan’da doğrama yemeği genellikle düğünlerde ve Kurban Bayramı’nda yapılır.

18 Ağustos 2021 10:57

Doğrama, Türkmenlerin milli yemeğidir ve özel bayramlarda, düğünlerde özellikle de Kurban Bayramı’nda yapılır. Kurban Bayramı boyunca aileler, akrabalar ve komşular birbirleriyle bayramlaşırlar ve doğrama yemeğini yerler.

Doğrama hazırlamak için tandırda ekmek pişirilir ve yeni koyun eti ya da dana eti tencereye atılır ve et kemikten sıyrılana kadar kaynatılır. Tencereye domatesler  ve tuz eklenir. Bu arada et pişene kadar tandırda pişmiş ekmekler bir kabın içine ellerle küçük küçük doğranır. Sonra soğanlar ince ince doğranır ve doğranmış ekmeğin üzerine ilave edilir.

Pişmiş etler de bir tabağa çıkarılıp doğranmış ekmeğin üstüne küçük küçük doğranır. Doğranmış ekmek, soğan, etler güzelce karıştırılır. Servis tabağına hazırlanan karışımdan bir avuç alınıp üzerine pişmiş sıca et çorbadan ilave edilir. İsteğe bağlı olarak kara biber ile servis yapılabilir.

Diğer Haberler