turkmen-halisi-milli-bayrami-askabat-hali-muzesinde-duzenlenen-torenle-kutlandi

Türkmen Halısı Milli Bayramı Aşkabat Halı Müzesinde düzenlenen törenle kutlandı

İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası listesinde yer alan, el emeği göz nuru Türkmen Halısı’nın Milli Bayramı Aşkabat’ta kutlandı.

26 Mayıs 2024 16:58

Türkmenistan Halı Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki törene kabine üyeleri, bürokratlar, halı dokumacıları ile ülkenin kültür–sanat duayenleri katıldı. Müzede Türkmenistanlı halıcılar tarafından üretilen ipek ve yün halılar ile halı dokuma kültürü ziyaretçilere tanıtıldı.

Türkmen halısının özelliklerini anlatan Türkmenistan Güzel Sanatlar Akademisi Öğretim Görevlisi Ceren Çarıyeva,“Türkmen evi Türkmen halısı olmadan hayal edilemez. Ak evlerimiz halılarla, kilimlerle süslüdür. Güzelliği ve dayanıklılığı ile dikkat çeken halılarımızda metre karede 1 milyondan fazla düğüm bulunur. Türkmen halısında ninelerimizin, kadınlarımızın tutkusunu, sevgisini, bilgeliğini görebilirsiniz. Biz bu kutlu geleneği gelecek kuşaklara aktarıyoruz.” dedi.

Türkmen halısının özelliği

Halılara, Türkmen kadını yaşadığı hayatı, duyguları ve geleceğe yönelik hayalleri ilmek ilmek dokuluyor. Ortaya güzelliği ve zarafetiyle herkesi kendisine hayran bırakan Türkmen halıları çıkıyor.

Halı müzesinde sergilenen eşsiz güzellikte desenlere sahip halılar, halı dokuma ürünlerinden oluşan hediyelik tablolar, çantalar ve aksesuarlar ziyaretçilerden büyük beğeni aldı.

Türkiye Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, “Türkmen halıları dünyaca bilinen, kendilerine göre motifleri olan, üretimi itibariyle de orjinal olan, yünden halı üretimine kadar elle, doğal ürünlerle yapılan halılardır. Gerçekten biz bu halılardaki motifleri gördüğümüz zaman tarihi derinliği de anlıyoruz halılarda. Bu açıdan herkesin gelip bu Türkmen halılarını görmesini ve Türkmen tarihini bu halılar üzerinden okumasını tavsiye ederiz.” dedi.

Türkmenistanlı kadınların ürettiği halılar, UNESCO’nun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesinde yer alıyor.


 

Anahtar Kelimeler: türkmen halısı, halı bayramı, kültürel miras, türkmen milli bayramı,

Diğer Haberler